Καλλιέργησε τα δικά σου λαχανικά στο σπίτι με έναν απλό πίνακα!



Αν έχετε εξοχικό ή σπίτι με κήπο είστε από τους τυχερούς. Μπορείτε να αφιερώσετε ένα τμήμα του κήπου σας για την καλλιέργεια των λαχανικών. Καλλιέργησε τα δικά σου λαχανικά στο σπίτι με έναν απλό πίνακα! 
Ένα σφάλμα που κάνουν πολλοί νέοι καλλιεργητές είναι ότι προσπαθούν να καλλιεργήσουν πολλά λαχανικά σε μεγάλη περιοχή, χωρίς να έχουν την εμπειρία. Μία περιοχή μέχρι 3 Χ 3 m (9 m2) είναι υπέρ αρκετή για ξεκίνημα. Μπορούν να χωρέσουν πολλά λαχανικά σε ένα τέτοιο μέρος. Πολύ συχνά, ακόμη και μικρότερα μέρη όπως 1 Χ 1 m ή λωρίδες των 1 Χ 0,5 m είναι κατάλληλες. Δε χρειάζεται να έχετε ολόκληρα χωράφια ή πάρα πολύ χώρο για να ξεκινήσετε να καλλιεργείτε.

Τα λαχανικά θέλουν ήλιο

Το κομμάτι του κήπου που θα επιλέξετε για να καλλιεργήσετε τα λαχανικά σας θα πρέπει να το βλέπει ο ήλιος. Τα λαχανικά αγαπούν τον ήλιο. Θα πρέπει να τα βλέπει για τουλάχιστον 6 συνεχόμενες ώρες την ημέρα ο ήλιος. Ελέγξτε την περιοχή που έχετε επιλέξει. Υπάρχουν γύρω της ψηλά δέντρα, υπάρχουν τοίχοι ή κτίρια που εμποδίζουν τον ήλιο; Αν ναι, τότε το μέρος δεν είναι κατάλληλο και θα πρέπει να επιλέξετε κάποιο άλλο.

Χρησιμοποιήστε υπερυψωμένο παρτέρι ή παρτέρια

Εναλλακτικά με την καλλιέργεια απευθείας στο χώμα του κήπου, μπορείτε να φτιάξετε και να χρησιμοποιήσετε ένα ή περισσότερα υπερυψωμένα παρτέρια από ξύλο, τούβλα ή τσιμεντόλιθους. Μη χρησιμοποιήσετε μοριοσανίδες (συμπιεσμένο ξύλο) για την κατασκευή, γιατί περιέχουν επικίνδυνα χημικά που μέσω του χώματος που θα έρθει σε επαφή μαζί τους, θα περάσουν στα λαχανικά σας. Επιλέξτε να τοποθετήσετε το παρτέρι σας σε ένα μέρος που το βλέπει ο ήλιος.

Κρατήστε τις αποστάσεις

Τα φυτά θέλουν ζωτικό χώρο για να αναπτυχθούν. Ο ζωτικός χώρος, αφορά τόσο το ριζικό τους σύστημα όσο και το κορμό και τα φύλλα τους. Θα πρέπει να τηρήσετε τις αποστάσεις για μία επιτυχημένη καλλιέργεια. Ο ενδεδειγμένος τρόπος σποράς είναι σε γραμμές. Σε αυτή την περίπτωση, διακρίνουμε δύο αποστάσεις σποράς.
  • Την απόσταση ανάμεσα στα φυτά που βρίσκονται στην ίδια γραμμή.
  • Την απόσταση ανάμεσα στις σειρές των φυτών.

Καλλιέργησε τα δικά σου λαχανικά σήμερα κιόλας μέσα από έναν απλό πίνακα!

0 comments :

Post a Comment

Powered by Blogger.
back to top