Επιστροφή στη μεσογειακή διατροφή και ειδικά στην ελληνική παραδοσιακή κουζίνα


Με τον όρο Μεσογειακή Διατροφή εννοούμε τη διατροφή που χαρακτηρίζει παραδοσιακά τις χώρες της Μεσογείου. Παρά τις διαφορές που υπάρχουν στα διαιτολόγια των μεσογειακών λαών, η μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει:πολλά φρούτα και λαχανικά, δημητριακά και όσπρια, ελαιόλαδο αντί άλλων λιπαρών φυτικής ή ζωικής προέλευσης, χαμηλή κατανάλωση κρέατος, αλλά μέτρια/αυξημένη κατανάλωση ψαριών, μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, αρτύματα και καρυκεύματα, συνοδευόμενα από λίγο κρασί, με διάφορες παραλλαγές από κοινότητα σε κοινότητα. Στις περισσότερες χώρες το διαφορετικό μοντέλο παρέμενε σταθερό στο χωροχρόνο και ήταν κάτι παραπάνω από απλό φαγητό.
Χαρακτηριστικά της μεσογειακής διατροφής
  • Η Μεσογειακή διατροφή έχει αναγνωριστεί επίσημα ως στοιχείο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς η γνώση και η πρακτική της μεταδίδεται από γενιά σε γενιά.
  • Έχει τις ρίζες της στο σεβασμό της βιοποικιλότητας.
  • Φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά μέσω της συγκέντρωσης γύρω από το τραπέζι,
  • Συμβάλει στην αειφόρο διαχείριση της υπαίθρου και στην καλή σωματική και ψυχική υγεία
  • Βρίσκεται στο κέντρο σημαντικών κοινωνικών εκδηλώσεων  και αποτελεί στοιχείο διαπολιτισμικής διαγενεακής ανταλλαγής.
Η Μεσογειακή Διατροφή θεωρήθηκε ότι προωθεί τις κοινωνικές σχέσεις, αφού τα γεύματα που ετοιμάζονται, με τη συμμετοχή πολλών ατόμων συνήθως, αποτελούν το θεμέλιο λίθο εορταστικών εκδηλώσεων και διαφόρων εθίμων και παραδόσεων.
Οι σεφ τρελαίνονται για μεσογειακές γεύσεις. Εμείς γιατί όχι;
Σήμερα ανακαλύπτουμε ξανά τις ξεχασμένες γεύσεις της Μεσογειακής Διατροφής, ζητώντας πίσω την χαμένη υγεία. Gourmet εστιατόρια και πεπειραμένοι σεφ σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου και όχι μόνο, προσφέρουν πιάτα μεσογειακής κουζίνας με αγνά, ταπεινά υλικά, έστω και λίγο πειραγμένα. Το κολοκυθάκι, το σπανάκι, η ντομάτα και η φέτα αποκτούν εξέχουσα θέση στις κουζίνες κορυφαίων σεφ ανά τον κόσμο. Η αγάπη του Jamie Oliver για τις μεσογειακές γεύσεις και ειδικά το παρθένο ελαιόλαδο είναι πασίγνωστη. Στην Ελλάδα τα παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα από μικρούς παραγωγούς σημειώνουν αξιοζήλευτη άνοδο.
Η μεσογειακή κουζίνα συμβάλλει στην καλή υγεία του οργανισμού μας
Η Μεσογειακή Διατροφή, παρ’ όλες τις διαφορές μεταξύ χωρών, θεωρείται μια από τις πιο υγιεινές κουζίνες του κόσμου και χαρακτηρίζεται από χαμηλή κατανάλωση λίπους και ιδιαίτερα κορεσμένων λιπαρών οξέων και από υψηλή κατανάλωση υδατανθράκων. Μια πληθώρα ερευνών αποδεικνύουν τη σημαντικότητά της για την προώθηση της καλής υγείας.
Προστασία της καρδιάς, των αγγείων, του νου
Είναι μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνες, ενώ η κύρια μορφή λίπους που χρησιμοποιείται είναι το ελαιόλαδο. Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις έρευνες, είναι χαμηλότερα ποσοστά νοσηρότητας και θνησιμότητας από καρδιαγγειακές παθήσειςκαι ορισμένες μορφές καρκίνου.
 Η πιθανότητα καρδιαγγειακών παθήσεων  και τις στεφανιαίας νόσου της καρδιάς, μειώνεται αφού το λίπος προέρχεται κυρίως από το ελαιόλαδο και το ψάρι.
Έχει βρεθεί ότι αυτή η διατροφή μειώνει τον κίνδυνο της αρτηριοσκλήρυνσης, καθότι ελαττώνει τη συγκέντρωση της γλυκόζης, της ινσουλίνης και της κακής χοληστερόλης. 
Το ελαιόλαδο, βασικό συστατικό της Μεσογειακής Διατροφής, ασκεί ευεργετική δράση για ορισμένους τύπους καρκίνου, όπως του μαστού και του προστάτη. Μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αποδεικνύει ότι το ελαιόλαδο μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέως εντέρου. Οι θετικές επιπτώσεις του λίπους που προέρχεται από το ελαιόλαδο και τα ψάρια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο του σωματικού βάρους, με την προϋπόθεση ότι θα μειωθεί η συνολική ημερήσια κατανάλωση θερμίδων. 
Οι μελέτες που έχουν γίνει για τα οφέλη του ελαιόλαδου στην ανθρώπινη υγεία είναι αμέτρητες.
Σύγχρονη μελέτη του Πανεπιστημίου του Δουβλίνου κατέληξε ότι η Μεσογειακή Διατροφή, έχει θετικά αποτελέσματα στο μεταβολισμό της γλυκόζης και των λιπιδίων σε ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη τύπου  Επιπλέον, η Μεσογειακή Διατροφή, με τα άφθονα λαχανικά, τα ψάρια, το ελαιόλαδο και το λίγο κρασάκι,  μπορεί να επιβραδύνει το ρυθμό εκφύλισης των νοητικών λειτουργιών για ηλικιωμένους. Ένα ή δυο ποτηράκια κρασί ημερησίως, αποτελούν μια πολύ ευχάριστηκαρδιαγγειακή τονωτική ένεση για τον εξασθενημένο από το άγχος και τον σύγχρονο τρόπο ζωής, οργανισμό μας.

Πίσω ολοταχώς …στη μεσογειακή κουζίνα
epistrofi-sti-mesogiaki-diatrofi-ke-idika-stin-elliniki-paradosiaki-kouzina2
Δυστυχώς, όμως, τις τελευταίες δεκαετίες στη Μεσογειακή Διατροφή δεν τρώμε μεσογειακά, όπως αποκαλύπτουν οι έρευνες. Η πυραμίδα της Μεσογειακής έχει αντιστραφεί επικίνδυνα, με την κατανάλωση κρέατος να αποτελεί κάτι σαν το σύγχρονο, μαζικό ναρκωτικό για τους λαούς της Δύσης. Μόνο τα τελευταία χρόνια η Μεσογειακή και άλλες τοπικές παραδοσιακές κουζίνες έχουν επανεκτιμηθεί με τη συμβολή της επιστήμης και την προτίμηση του καταναλωτικού κοινού.
Το διατροφικό μοντέλο της Δύσης, που στηρίζεται στη φιλοσοφία του γρήγορου φαγητού με τα πολλά λίπη και τα αμφιβόλου προέλευσης και ποιότητα προϊόντα, αποδείχθηκε αποτυχημένο. Παχυσαρκία, καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνος, κατάθλιψη κλπ ήταν και είναι –τα φρικτά αποτελέσματά του.

Επιστροφή στις ρίζες μας και στη διατροφή

Η καταστροφή αυτή μπορεί μόνο να αρθεί με την επανεκτίμηση και την επιστροφή στη ζωή μας του προφανούς: του διατροφικού μοντέλου που υπήρχε πριν την άκρατη αμερικανοποίηση του πολιτισμού και της διατροφής μας. Και αυτό δεν είναι παρά η ελληνική κουζίνα με τις διάφορες παραλλαγές της. Ηελληνική παραδοσιακή κουζίνα είναι ένα αποτέλεσμα πολιτισμικών, ιστορικών ζυμώσεων με ρίζες στην αρχαία ελληνική κουζίνα και τις παραδόσεις του κάθε τόπου.
Η εύφορη ελληνική γη δίνει μια ποικιλία πιάτων, στρώνοντας ένα πλούσιο, αλλά υγιεινό τραπέζι και κάνοντας την ελληνική γαστρονομία χαρακτηριστική και πολύ δημοφιλή σε όλο τον κόσμο. Το ελαιόλαδο, η φέτα, το κρασί, το ψωμί δεν λείπουν από κανένα ελληνικό τραπέζι. Η Ελλάδα γενέτειρα του Διονύσου, αναγνώρισε το κρασί, τη φέτα και την ιερότητα της ελιάς από την εποχή του Όμηρου.

Η ελληνική κουζίνα μέσο σύσφιξης οικογενειακών και κοινωνικών σχέσεων

Το ελληνικό τραπέζι, όπως είπαμε, είναι κάτι παραπάνω από απλή κατανάλωση τροφής, είναι μια ευκαιρία για σύσφιξη των οικογενειακών και κοινωνικών σχέσεων. Στην πασίγνωστη κωμωδία «Γάμος αλά ελληνικά» και ειδικά στο 2ο μέρος της που παίζεται τώρα στους κινηματογράφους, αναπαριστάται γλαφυρά αυτή η συνήθεια της ελληνικής οικογένειας. Κάθε πρόβλημα, αλλά και κάθε γιορτή, είναι αφορμές για συγκέντρωση της ευρύτερης οικογένειας γύρω από το οικογενειακό τραπέζι. Όλα τα μέλη ενώνουν δυνάμεις για την προετοιμασία των φαγητών, αλλά και γενικότερα για την επίλυση του εκάστοτε προβλήματος. Όσο κι αν προκύπτει γέλιο από τις συγκεκριμένες σκηνές, καθώς πρόκειται για κωμωδία, δεν παύει να αναδεικνύει μια πραγματικότητα ως προς τα ήθη και τα έθιμα της ελληνικής οικογένειας, που διατηρούνται ακόμα πιο ισχυρά στη διασπορά.
Το οικογενειακό τραπέζι συσφίγγει τους δεσμούς της οικογένειας και βοηθάει στην ανάπτυξη καλύτερων και πιο σταθερών σχέσεων μέσω των ευκαιριών επικοινωνίας που παρέχει. Η κουβέντα μετά το φαγητό (πάντα μετά και ποτέ πριν) είναι κάτι που συνηθίζεται έως και τις μέρες μας σε κάθε ευκαιρία και είναι βασικό στοιχείο του ελληνικού τραπεζιού.
Ταυτόχρονα, όλες οι δραστηριότητες που αφορούν στο οικογενειακό τραπέζι βοηθούν στην ομαλότερη κοινωνικοποίηση του παιδιού. Σε μελέτη με τίτλο EAT (eating among teen) του Πανεπιστημίου της Μινεσότα και έρευνες του CASA έδειξε ότι η χαμηλή συχνότητα των οικογενειακών γευμάτων συνδέεται ακόμα και με παραβατικές συμπεριφορές, όπως κάπνισμα, αλκοόλ, χρήση ναρκωτικών, συμπτώματα κατάθλιψης και φυσικά διαταραχές διατροφής. Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, τη σημαντικότητα του οικογενειακού τραπεζιού, όχι μόνο για την καλή σωματική μας υγεία, αλλά και για τηνψυχική.
Η παραδοσιακή ελληνική διατροφή, τμήμα της Μεσογειακής Διατροφής, είναι από κάθε άποψη η κατάλληλη διατροφή για εμάς, από την άποψη της υγείας, της κοινωνικής συνοχής, της ανάπτυξης της υπαίθρου, της οικονομίας κ.α.
Για να συνεχίσει τον κρίσιμο ρόλο της όμως θα πρέπει να προστατευτεί, να τιμηθεί και να επανεκτιμηθεί από όλους μας, πολίτες, κράτος και παραγωγούς. Ακόμα και με τις διάφορες παραλλαγές της ή με την προσαρμογή στις σύγχρονες γευστικές και κοινωνικές απαιτήσεις, θα πρέπει να μην παραμεληθεί, αλλά και κυρίως να αναγνωριστεί ως η πιο υγιεινή κουζίνα τόσο για τους λαούς της Μεσογείου, όσο και για τον υπόλοιπο κόσμο.


 Συμβουλεύεστε πάντα κάποιον ειδικό πριν εφαρμόσετε οποιαδήποτε πληροφορία. 
www.hippieteepee.gr

0 comments :

Post a Comment

Powered by Blogger.
back to top