Η μουσική που ακούμε, σημάδι για την ψυχική μας υγεία


Μια νέα μελέτη δείχνει πώς τα διάφορα είδη μουσικής μπορούν να επηρεάσουν τη συναισθηματική μας «ρύθμιση» με διαφορετικό τρόπο. Η «συναισθηματική ρύθμιση» σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι βασικό συστατικό της ψυχικής μας υγείας καθώς η έλλειψή της συνδέεται με διαταραχές της διάθεσης όπως η κατάθλιψη.
Κι ενώ ήδη γνωρίζουμε και από άλλες μελέτες τη δύναμη που μπορεί να έχει η μουσική στο συναίσθημά μας (γι’ αυτό εξάλλου χρησιμοποιείται συχνά και θεραπευτικά ενώ σίγουρα όλοι μας έχουμε προσέξει την επιρροή της καθημερινά) ακόμα δεν ξέρουμε αρκετά για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να επηρεάζει την ψυχική μας υγεία.
Αυτό ώθησε τους ερευνητές των Πανεπιστημίων Jyväskylä και Aaltoστη Φινλανδία και στο Πανεπιστήμιο Aarhusστη Δανία να προσπαθήσουν να διαλευκάνουν τη σχέση μεταξύ τους.
«Κάποιοι από τους τρόπους με τους οποίους χειριζόμαστε τα αρνητικά συναισθήματα, όπως η μεμψιμοιρία, σχετίζονται με κακή ψυχική υγεία. Θέλαμε να δούμε αν θα είχαμε το ίδιο αποτέλεσμα αν χειριζόμασταν τα ίδια συναισθήματα ακούγοντας συγκεκριμένα είδη μουσικής» είπαν οι επικεφαλής της έρευνας.
Οι εθελοντές που συμμετείχαν κλήθηκαν να αναφερθούν σε αρκετούς δείκτες ψυχικής υγείας συμπεριλαμβανομένων της κατάθλιψης, του άγχους και των νευρώσεων καθώς και στα είδη μουσικής που άκουγαν πιο συχνά προκειμένου να έρθουν σε μία ισορροπημένη κατ’ αυτούς συναισθηματική κατάσταση. Επίσης, προκειμένου να διερευνήσουν την ακούσια και ασυνείδητη αντίδραση του εγκεφάλου τους στην ακρόαση των διαφόρων ειδών μουσικής (χαρούμενη, επική κ.λπ.), οι επιστήμονες κατέγραφαν με ειδικά εργαλεία τη νευρολογική τους δραστηριότητα εκείνη την ώρα.
Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι η μακρόχρονη ακρόαση συγκεκριμένων ειδών μουσικής μπορεί να έχει και μακρόχρονη επίδραση στον εγκέφαλο και πώς τα άτομα (ειδικά οι άντρες), που συνήθως άκουγαν λυπητερή ή επιθετική μουσική είχαν υψηλότερα ποσοστά άγχους και νευρώσεων.
Ίσως λοιπόν την επόμενη φορά που θ’ ακούσετε μουσική, θα μπορούσατε να βάλετε κάτι πιο χαρούμενο. Πιθανό να σας κάνει περισσότερο καλό απ’ όσο φαντάζεστε.

akappatou.gr

0 comments :

Post a Comment

Powered by Blogger.
back to top