Camping: Χρήσιμες συμβουλές για να μην μας λείψει τίποτα


ο camping έχει πολλούς πιστούς φίλους, καθώς η αίσθηση ελευθερίας που προσφέρει είναι ανεκτίμητη! Μπορεί να μοιάζει απλό, όταν όμως έρθει εκείνη η στιγμή μπορεί να αποδειχθεί πολύπλοκο. Έτσι, πριν ξεκινήσουμε είτε για ελεύθερο είτε για οργανωμένο camping, καλό είναι να ακολουθούμε τις κατάλληλες συμβουλές.

Βασικές αρχές

Το πιο βασικό αξεσουάρ και στα δύο είδη camping είναι η σκηνή. Επομένως, θα πρέπει να επιλέξουμε αυτή που θα καλύπτει τις πραγματικές μας ανάγκες. Ανάλογα με τα άτομα της παρέας καθορίζεται και η χωρητικότητα της σκηνής. Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι σκηνών. Εκείνες με σκελετό και οι σκηνές τύπου igloo που είναι πολύ απλές στο στήσιμο και δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις για να στηθούν. Επομένως, για ζευγάρια και μικρές παρέες αυτές είναι οι πιο κατάλληλες. Απλώς την επιλέγουμε βάσει των ατόμων που είμαστε συν ένα, υπολογίζοντας και τα πράγματά μας. Αφού αγοράσουμε τη σκηνή, καλό θα είναι να της κάνουμε ένα test δοκιμάζοντας να τη στήσουμε σε όποιο ελεύθερο χώρο έχουμε διαθέσιμο πριν τη μέρα της κατασκήνωσης ώστε να έχουμε προετοιμαστεί με τη διαδικασία. Δεν ξεχνάμε ότι η σκηνή θέλει και την περιποίηση της φυσικά ώστε να είναι καθαρή, στεγνή και να αποθηκεύεται σε μέρος ξηρό. Επίσης, όταν έρθει η ώρα να την ξαναχρησιμοποιήσουμε, δεν ξεχνάμε να τσεκάρουμε αν όλα είναι εντάξει. Αν λειτουργούν δηλαδή τα φερμουάρ, αν είναι σε καλή κατάσταση τα σχοινιά και αν έχουμε όλα τα πασσαλάκια. Χρήσιμο είναι να έχουμε μαζί μας μερικά πρόσθετα πασσαλάκια για παν ενδεχόμενο!

Στήνοντας τη σκηνή

Στην περίπτωση του ελεύθερου camping έχει μεγάλη σημασία η προσεκτική επιλογή του μέρους όπου θα κατασκηνώσουμε. Μπορεί μια απόλυτα έρημη παραλία να ακούγεται πολύ καλή ιδέα, αλλά καλό είναι να την επιλέξουμε εφόσον εξασφαλίσουμε την επικοινωνία μας με τον υπόλοιπο κόσμο (αν δηλαδή έχουμε σκάφος ή έχουμε φθάσει στον προορισμό μας με κάποιο μεταφορικό μέσο). Επίσης, υπάρχουν απομονωμένες παραλίες στα νησιά που προσφέρονται για camping. Εκεί συνήθως μας μεταφέρει μία βάρκα από το νησί και συνεννοούμαστε να περνάει μία φορά την ημέρα για να μας φέρνει προμήθειες, αλλά και να ελέγχει ότι δεν έχει παρουσιαστεί κάποια έκτακτη ανάγκη. Οπωσδήποτε προμηθευόμαστε και ένα χάρτη της περιοχής όπου πρόκειται να κατασκηνώσουμε.

Φροντίζουμε το σημείο μας να είναι προφυλαγμένο από βράχια, να μην υπάρχει κίνδυνος για συσσώρευση νερού σε περίπτωση βροχής και βεβαίως θα πρέπει να προνοήσουμε για σκιά. Αν δεν καταφέρουμε να βρούμε ένα σκιερό μέρος, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα σκίαστρο, το οποίο θα έχουμε μαζί μας. Αυτό που χρειαζόμαστε σίγουρα είναι επίπεδο και ξηρό χώμα για να τοποθετηθούν βαθιά τα πασσαλάκια που θα καρφώσουμε.

Αφού γίνει η επιλογή του πεδίου δράσης λοιπόν, ξεκινάμε τη χειρονακτική εργασία. Αφαιρούμε από το σημείο όπου θα στήσουμε ό,τι μπορεί να μας πονέσει, όπως πέτρες και κλαδιά. Αφού ολοκληρώσουμε με τα προκαταρκτικά, αρχίζουμε διαβάζοντας το φυλλάδιο οδηγιών του κατασκευαστή να στήνουμε τη σκηνή τεντώνοντας πολύ καλά για να μην κάνει ζάρες, και φροντίζοντας να στερεωθεί γερά για να μην κινδυνεύει από τον αέρα. Καρφώνουμε τα πασσαλάκια λοξά, ώστε να είναι δυσκολότερο να φύγουν από το έδαφος. Για επιπλέον άνεση μέσα στη σκηνή μας θα μπορούσαμε να τοποθετήσουμε ένα ειδικό δάπεδο σκηνής. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι γύρω από τη σκηνή μας θα χρειαστεί να σκάψουμε ένα αυλάκι που θα οδηγεί πιθανή παρουσία νερού μακριά. Στην αγορά κυκλοφορεί και ειδικό αντιοφικό σχοινί με το οποίο περιφράσσουμε το χώρο γύρω από τη σκηνή. Το σχοινί αυτό περιέχει χημικές ουσίες που απομακρύνουν όλα τα ζώα με ανεπτυγμένη αίσθηση όσφρησης, όπως φίδια και ποντίκια. Ακόμη, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι το αναμμένο φως μέσα στη σκηνή λειτουργεί ως θέατρο σκιών για εκείνους που βρίσκονται έξω. Όταν χρειαστεί να αποσυναρμολογήσουμε τη σκηνή, βγάζουμε τα πασσαλάκια με προσοχή, τα αποθηκεύουμε χωριστά από το ύφασμα και καθαρίζουμε τη σκηνή με σκέτο νερό. Αν χαθεί η αδιάβροχη ιδιότητά της, την περνάμε με τα ειδικά σπρέι που κυκλοφορούν για το σκοπό αυτό.

Το ελεύθερο camping προϋποθέτει μεγάλη οργάνωση και προνοητικότητα. Τα μικροπράγματα που πρέπει να σκεφθούμε να πάρουμε μαζί μας είναι πολλά.

Θα είναι χρήσιμο να πάρουμε μαζί μας

Για το σημαντικό θέμα του ύπνου, τα πιο κατάλληλα είναι τα μικρά στρώματα από αφρολέξ. Μια καλή επιλογή όμως είναι και τα στρώματα θαλάσσης ενώ παράλληλα μπορούμε να κοιμηθούμε και μέσα σε υπνόσακο, τον οποίο μετά από κάθε χρήση θα πρέπει να τον αερίζουμε, και σε περίπτωση που έχει βραχεί να μην τον μαζεύουμε χωρίς πρώτα να έχει στεγνώσει τελείως. Εναλλακτικά μπορούμε να επιλέξουμε ακόμα και ένα ράντζο για να κοιμηθούμε πιο άνετα. Απαραίτητο αξεσουάρ του camping ο φακός και ο σουγιάς. Θα διαπιστώσουμε εκεί πόσο χρήσιμα είναι αυτά τα 2 αντικείμενα. Επίσης, θα χρειαστούμε λεπτά και χοντρά σχοινιά και ένα σφυρί για να καρφώσουμε τα πασσαλάκια. Χρήσιμο θα ήταν να έχουμε μαζί μας και ένα ηλιακό δοχείο ντους για να μπορέσουμε να απολαύσουμε και ένα γρήγορο μπανάκι.

Παράλληλα, θα χρειαστούν καρέκλες και τραπεζάκι που να φτάνουν στο κατάλληλο ύψος για να απολαύσουμε το φαγητό μας, θερμός για κρύο και ζεστό νερό, πιάτα, μαχαίρια, ποτήρια και κουταλοπίρουνα (εκτός από το μαχαίρι που πρέπει να κόβει και θα χρειαστεί για διάφορα, τα άλλα προτιμούμε να είναι μίας χρήσεως). Ακόμη θα χρειαστούμε, ένα σκεύος για μαγείρεμα, ένα γκαζάκικαι βέβαια αναπτήρες και σπίρτα. Το χαρτί τουαλέτας είναι απαραίτητο, αντικουνουπικά (χώρου και σώματος), σαπούνι (με ελεγχόμενη ροή), απορρυπαντικόμανταλάκια και βεβαίως νερό σε μπουκάλια. Αν δεν μπορούμε χωρίς μία μικρή ανάμνηση του πολιτισμού που αφήσαμε πίσω μας, μπορούμε να πάρουμε μαζί μας ένα κουζινάκι υγραερίου και ένα φορητό ψυγειάκι. Βεβαίως, καλό θα είναι να έχουμε μαζί μας και μία χημική τουαλέτα μαζί με το κατάλληλο υγρό. Για την αποθήκευση των τροφίμων μας αλλά και τα απορρίμματά μας θα χρειαστούμε και σακούλες.

Από πλευράς τροφίμων δεν θα πρέπει να μας λείψουν αλάτι και λάδι, κονσέρβες ή έτοιμα γεύματα, πατάτες (ψήνονται πολύ εύκολα στην φωτιά), φρούτα, καφές, ζάχαρη, φρυγανιές, κράκερ ή παξιμαδάκια, κρουασάν ή μπισκότα (χωρίς γέμιση).

Τέλος, από πλευράς ρουχισμού, για τον ύπνο και την υγιεινή μας δεν ξεχνάμε τα απαραίτητα λευκά είδη (σεντόνια, μαξιλάρια, μαξιλαροθήκες, πετσέτες) παράλληλα με τα αγαπημένα πρακτικά μας ρούχα, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να λείψουν από το σάκο μας ένα ελαφρύ μπουφάν, μία μακρυμάνικη μπλούζα, ένα μακρύ παντελόνι και ένα ζευγάρι κλειστά παπούτσια.


Φαρμακείο στη φύση

Ένα φαρμακείο επίσης είναι απαραίτητο για τα απρόοπτα που μπορεί να συμβούν. Το φαρμακείο αυτό θα πρέπει να περιέχει γάζες, επιδέσμους, βαμβάκι, οξυζενέ, ιώδιο, καθαρό οινόπνευμα, αντισηπτικό, αλοιφή για τσιμπήματα, αντιοφικό ορό, αλοιφή για εγκαύματα, παυσίπονα, αντιπυρετικά, αντισταμινικά, θερμόμετρο, σύριγγες, αιμοστατικούς επιδέσμους.

Αν προτιμάμε οργανωμένο 

camping



Αν εξαιρέσουμε ότι θα κοιμόμαστε σε σκηνή, οι διακοπές σε ένα οργανωμένο camping δεν διαφέρουν πολύ από το να κάνουμε διακοπές σε ένα ξενοδοχείο με κοινόχρηστο μπάνιο. Τα οργανωμένα camping διαθέτουν τουαλέτες, ντουζιέρες, πλυντήρια, εστιατόριο, αλλά και mini-market, από όπου μπορούμε να κάνουμε τις προμήθειές μας. Έτσι, το μόνο που χρειαζόμαστε για την παραμονή μας σε ένα οργανωμένο camping είναι η σκηνή με τα παρελκόμενά της και τα προσωπικά μας είδη.

Να θυμόμαστε ότι υπάρχουν κανόνες που θα πρέπει να ακολουθούμε. Συγκεκριμένα, στα οργανωμένα camping είναι σε «αιώνια» ισχύ ένας άγραφος κώδικας που πρέπει να τηρείται ευλαβικά για να περνάμε όλοι καλά:

  • ώρα κοινής ησυχίας 2-5 το μεσημέρι και 11 το βράδυ με 8 το πρωί

  • διατήρηση καθαριότητας του μέρος όπου έχουμε κατασκηνώσει
  • διατήρηση χαμηλής ένταση σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις
  • παρέχονται διαμορφωμένοι χώροι σε περίπτωση που θέλουμε να παίξουμε θορυβώδη παιχνίδια
  • ενημερώνουμε τη διεύθυνση σε περίπτωση που πρόκειται να δεχτούμε επισκέψεις
  • ενημερώνουμε, επίσης, αν θέλουμε να ανάψουμε φωτιά για να ψήσουμε
  • παραδίδουμε αντικείμενα αξίας στη ρεσεψιόν του camping, τα οποία παίρνουμε όταν έρθει η ώρα να φύγουμε
  • κατά την αποχώρησή μας φροντίζουμε να καθαρίσουμε το χώρο για τον επόμενο που θα κατασκηνώσει
Με σωστή οργάνωση δεν φοβόμαστε τίποτα!
Καλό μας camping!

0 comments :

Post a Comment

Powered by Blogger.
back to top