Ο βασιλικός είναι το πιο αγαπημένο αρωματικό φυτό που χρησιμοποιείται στην μεσογειακή κουζίνα. Σε κάθε αυλή, βεράντα και μπαλκόνι θα βρούμε σε μια γλάστρα φυτεμένο ένα βασιλικό να αναδίδει το ξεχωριστό άρωμα του. Ποικιλίες… πολλές: σγουρός, πλατύφυλλος, κατσαρός, μελανόφυλλος, αγιορείτικος ή δενδροβασιλικός και τόσες άλλες. Για να έχετε κάθε στιγμή στη διάθεση σας, φρέσκα φύλλα βασιλικού, ακολουθείστε τις παρακάτω δέκα πιο σημαντικές συμβουλές φροντίδας:
1. Καλλιεργείστε τον βασιλικό σε ημισκιερά μέρη, προφυλαγμένα από τους δυνατούς ανέμους. Χρειάζεται το φως, αλλά όχι την πολύωρη έκθεση στον ήλιο, καθώς οι δυνατές ηλιακές ακτίνες του καλοκαιριού, ίσως προκαλέσουν εγκαύματα στα φύλλα.
2. Εξασφαλίστε δροσερό και γόνιμο υπόστρωμα για τον βασιλικό ενσωματώνοντας οργανική ουσία, με κομπόστ, κοπριά και βιολογικό λίπασμα ή χρησιμοποιώντας κατάλληλο φυτόχωμα για αρωματικά φυτά που να τα περιέχει.
3. Επιλέξτε την ποικιλία του αγιορείτικου βασιλικού αν θέλετε να αντέξει και την παγωνιά του χειμώνα και να ευδοκιμήσει τουλάχιστον 3-4 χρόνια. Οι περισσότερες ποικιλίες βασιλικού είναι ετήσιες, πολύ ευαίσθητες στα πρώτα κρύα του χειμώνα.
4. Φυτέψτε λίγους σπόρους βασιλικού απευθείας στη γλάστρα, σε βάθος περίπου ένα εκατοστό νωρίς την άνοιξη και περιμένετε 1-2 βδομάδες για να φυτρώσει. Αν αγοράσετε έτοιμα φυτά, κατάλληλη εποχή για μεταφύτευση είναι Απρίλιος-Μάιος.
5. Ποτίζετε συχνά, κάθε 2-3 μέρες, σε μικρές ποσότητες, ενώ τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες σε καθημερινή βάση. Επαναλαμβάνετε το πότισμα όταν στεγνώνει το χώμα. Υπερβολικό πότισμα προκαλεί κιτρίνισμα στα φύλλα και σάπισμα στις ρίζες.
6. Κορφολογείτε συχνά τους βασιλικούς, κόβοντας λίγα φύλλα από την κορφή, για να διατηρείτε συμπαγές το σχήμα του. Επίσης, αφαιρείτε τα άνθη του βασιλικού, μόλις σχηματισθούν το καλοκαίρι, για να εξασφαλίσετε παράταση της μακροζωίας του.
7. Ενσωματώστε στο χώμα, κάθε μήνα, βιολογικό λίπασμα για καλύτερη ανάπτυξη του φυλλώματος του βασιλικού, πλούσιο σε άζωτο και μαγνήσιο. Αποφύγετε τη λίπανση τη ζεστή περίοδο του Αυγούστου και τους κρύους μήνες του χειμώνα.
8. Ψεκάζετε τον βασιλικό κάθε βδομάδα, με αυτοσχέδιο οικολογικό σκεύασμα, διαλύοντας μία κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι σε ένα λίτρο νερό. Μην προσθέσετε οινόπνευμα στο διάλυμα γιατί ίσως προκαλέσετε εγκαύματα στα φύλλα.
9. Συγκομίστε τα πρώτα φύλλα του βασιλικού, τουλάχιστον ένα μήνα μετά τη μεταφύτευση. Αν θέλετε να τα αποξηράνετε, τοποθετήστε τα σε καλά αεριζόμενο χώρο μέχρι να ξεραθούν και φυλάξτε τα σε αεροστεγές βάζο στην κουζίνα σας.
10. Διατηρήστε φρέσκα φύλλα βασιλικού όλο το χρόνο, ψιλοκόβοντας τα, προσθέτοντας λίγο νερό και βάζοντας το μείγμα σε παγοκυψέλες στην κατάψυξη. Όταν θα χρειαστείτε βασιλικό στη συνταγή, βγάλετε ένα παγάκι και χρησιμοποιείστε το.
Καλή επιτυχία!
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.www.mistikakipou.gr
0 comments :
Post a Comment