Τρεις συμβουλές για τον ιβίσκο...



Ο ιβίσκος είναι δημοφιλής αειθαλής θάμνος ή μικρό δέντρο καλλωπιστικό με πολύ ωραία μεγάλα άνθη, λευκού, μωβ, κόκκινου, πορτοκαλί και ροζ χρώματος.   Ανθίζει το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, αλλά τα πολυάριθμα λουλούδια διατηρούνται μόνο μία-δυο μέρες. Παρακάτω, σας παραθέτουμε τις σημαντικότερες συμβουλές για να χαρείτε ζωηρούς ιβίσκους με πλούσια ανθοφορία.

   • Επιλέξτε το κατάλληλο σημείο για να τον φυτέψετε   Ο ιβίσκος αγαπά τα ηλιόλουστα μέρη και ευδοκιμεί σε θέσεις προφυλαγμένες από ρεύματα αέρα, ειδικά από βοριάδες.
 Είναι ευαίσθητος στις χαμηλές θερμοκρασίες, καθώς χάνει το φύλλωμα του και παγώνει όταν πέφτει η θερμοκρασία στο μηδέν.
 Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε έδαφος, αρκεί να μην είναι πολύ αμμώδες, ενώ παρουσιάζει καλή ανάπτυξη και όταν φυτευτεί σε γλάστρα ή ζαρντινιέρα στο μπαλκόνι. 

  • Πραγματοποιείτε τακτικό πότισμα και λίπανση   Ο ιβίσκος χρειάζεται τακτικά ποτίσματα, ιδιαίτερα κατά την θερμή περίοδο του καλοκαιριού.
 Αν είναι φυτεμένος σε γλάστρα, θα χρειαστεί καθημερινό πότισμα τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, εφόσον εξασφαλίζεται καλή αποστράγγιση. 


Επίσης, ο ιβίσκος έχει αρκετές απαιτήσεις λίπανσης για να παρουσιάσει ζωηρή ανάπτυξη και πλούσια ανθοφορία.

Χρησιμοποιείστε καλύτερα ένα πλήρες υδατοδιαλυτό λίπασμα, μια φορά το μήνα, από τον Μάρτιο μέχρι τον Οκτώβριο. 
  • Πραγματοποιείτε ετήσιο κλάδεμα διαμόρφωσης 
  Ο ιβίσκος χρειάζεται κλάδεμα κάθε χρόνο, νωρίς την άνοιξη για να διαμορφώσουμε το σχήμα του. 
Ο ιβίσκος μπορεί να διατηρηθεί σε σχήμα θάμνου, συντέμνοντας του βλαστούς που αναπτύσσονται στο μισό μήκος.

 Βέβαια, μπορούμε να διαμορφώσουμε τον ιβίσκο και σε σχήμα μικρού δέντρου, αν αφαιρέσουμε του χαμηλούς βλαστούς, κρατήσουμε έναν κεντρικό κορμό και τέσσερις βραχίονες που θα τους συντμήσουμε ομοιόμορφα στην κορυφή.

   Κώστας Λιονουδάκης Γεωπόνος Γ.Π.Α.http://www.mistikakipou.gr

0 comments :

Post a Comment

Powered by Blogger.
back to top