Ανοίξτε την αγκαλιά σας


Ερωτική, μητρική, αδερφική, φιλική... Όπως και αν χαρακτηρίζεται μια αγκαλιά, έχει μεγάλη δύναμη και μπορεί να κάνει θαύματα στην υγεία μας.


Οι αγκαλιές και τα χάδια μάς κάνουν να νιώθουμε όμορφα, αλλά πόσοι γνωρίζουμε ότι ακόμη και αυτά έχουν μπει στο μικροσκόπιο των επιστημόνων; Σύμφωνα μάλιστα με τα συμπεράσματα των ερευνών, τα οφέλη που έχει το άγγιγμα στην υγεία μας, τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική, είναι πολυάριθμα.


Η μαγική ορμόνη

Η ορμόνη που πρωταγωνιστεί όταν δεχόμαστε ή δίνουμε μια τρυφερή φιλική, μητρική ή ρομαντική αγκαλιά είναι η ωκυτοκίνη. Η ορμόνη αυτή έχει πολλαπλές ευεργετικές δράσεις.
Δυναμώνει τις σχέσεις 

Η ωκυτοκίνη είναι γνωστή και ως η ορμόνη της αγάπης και της γαλουχίας, αφού παράγεται από τον υποθάλαμο του εγκεφάλου με σκοπό να ενισχύσει τη σχέση της μητέρας με το μωρό. Πρόκειται για μια ορμόνη βασική για τη συναισθηματική μας υγεία. Η παραγωγή της μας ανεβάζει ψυχολογικά, μας κάνει να αισθανόμαστε ευτυχισμένοι και παράλληλα προάγει το αίσθημα της οικειότητας και της απόλαυσης. Με άλλα λόγια, θέτει τις βάσεις είτε για να δημιουργήσουμε νέους συναισθηματικούς δεσμούς είτε για να εμβαθύνουμε τις ήδη υπάρχουσες σχέσεις.
 
* Προστατεύει την καρδιά Η αγκαλιά, χάρη στην έκκριση της ωκυτοκίνης, δρα χαλαρωτικά. Εξουδετερώνει το στρες, το οποίο επιβαρύνει τον οργανισμό ποικιλοτρόπως, και ηρεμεί το σώμα. Λιγότερο στρες συνεπάγεται, μεταξύ άλλων, χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης, χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και επομένως πιο γερή καρδιά.  

* Ανοίγει το μυαλό Η έκκριση της ωκυτοκίνης μάς βοηθά να κάνουμε θετικές σκέψεις και να βλέπουμε τον κόσμο με αισιόδοξη ματιά. Επιπλέον, μας βοηθά να αφήνουμε τις ανησυχίες μας στην άκρη. Σύμφωνα με έρευνες, μάλιστα, οι φόβοι μπορούν να περιοριστούν στο μισό απλώς και μόνο αν αγκαλιάσουμε ή αγγίξουμε το χέρι του συντρόφου μας. 

Το χάδι ενισχύει την άμυνα

Η σωματική επαφή φαίνεται ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και έτσι δεν αρρωσταίνουμε εύκολα. Μάλιστα έχει παρατηρηθεί ότι το τρυφερό άγγιγμα ενεργοποιεί την έκκριση τριών ορμονών, της ωκυτοκίνης, της ντοπαμίνης και της σεροτονίνης, οι οποίες κάνουν τον οργανισμό πιο ανθεκτικό απέναντι στις λοιμώξεις. Σύμφωνα δε με έρευνα του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon, οι αγκαλιές φαίνεται ότι προστατεύοουν τους αγχώδεις ανθρώπους από τις ασθένειες. 
Παυσίπονο άγγιγμα 
Το χάδι και η αγκαλιά φαίνεται ότι απαλύνουν τον πόνο. Ακούγεται απίθανο, όμως το γεγονός ότι η πρώτη κίνηση που κάνουμε όταν χτυπάμε είναι να αγγίξουμε ή να τρίψουμε το συγκεκριμένο σημείο το επιβεβαιώνει. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα από το University College London, η ένταση και η οξύτητα του πόνου μπορούν να μειωθούν αν σε μια περίμετρο 2,5-5 εκ. γύρω από την πονεμένη περιοχή εφαρμοστεί ένα απαλό άγγιγμα. Πιθανολογείται ότι η επίδραση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι τα νεύρα τα οποία επεξεργάζονται την αίσθηση της αφής παρεμβάλλονται στις νευρικές απολήξεις που μεταδίδουν την αίσθηση του πόνου, προκαλώντας αναλγησία. Φαίνεται όμως ότι το άγγιγμα είναι θεραπευτικό για τον πόνο και για ακόμη έναν λόγο. Έχει διαπιστωθεί ότι, επειδή μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης, διευκολύνει την επούλωση των τραυμάτων. Μάλιστα, έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια σε πειραματόζωα έδειξε ότι η χορήγηση ωκυτοκίνης μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτερη αναγέννηση του μυϊκού ιστού. 

Ανοίγει την «όρεξη»

Η αγκαλιά είναι όπως το φαγητό, όταν τρως θέλεις κι άλλο… Το χάδι συμβάλλει στην έκκριση ντοπαμίνης, μιας διεγερτικής ορμόνης που αυξάνει τη σεξουαλική επιθυμία. Γυρίζοντας σπίτι μετά από μια κουραστική ημέρα, λοιπόν, αγκαλιάστε τον σύντροφό σας ή ακόμη ζητήστε του να σας κάνει μασάζ. Αυτό θα λειτουργήσει ευεργετικά και για τους δυο σας. 

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ {LF}ΤΟΝ κ. ΣΤΕΛΙΟ ΔΕΡΜΙΤΖΑΚΗ, ειδικό παθολόγο.



www.vita.gr

0 comments :

Post a Comment

Powered by Blogger.
back to top