Τέσσερα μυστικά για ανθισμένες βουκαμβίλιες


H βουκαμβίλια είναι ένα από τα ομορφότερα αναρριχόμενα φυτά της άνοιξης με εντυπωσιακά λουλούδια σε κόκκινες, μωβ, ροζ, λευκές και πορτοκαλί αποχρώσεις.
Φυλλοβόλο φυτό, με καταγωγή από τη Νότια Αμερική, έχει προσαρμοστεί υπέροχα στο μεσογειακό περιβάλλον. 


Παρακάτω, σας παραθέτουμε τις σημαντικότερες συμβουλές για να εξασφαλίσετε πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία στις βουκαμβίλιες σας.  



 • Αναζητήστε την κατάλληλη ποικιλία βουκαμβίλιας   Η βουκαμβίλια μπορεί να φυτευτεί στο χώμα, αλλά και σε γλάστρα ή ζαρντινιέρα. Αν τη φυτέψετε στο μπαλκόνι επιλέξτε νάνες ποικιλίες που έχουν καλύτερη ανάπτυξη και ανθοφορία σε περιορισμένο χώρο. Αν το χώμα που θα φυτέψετε είναι φτωχό σε θρεπτικά συστατικά ή αν το μέρος έχει χαμηλές θερμοκρασίες, η σκούρα μωβ βουκαμβίλια είναι πιο ανθεκτική στην παγωνιά και σε άγονα ξηρά εδάφη από τις υπόλοιπες ποικιλίες.
   • Επιλέξτε το ιδανικό σημείο για να την φυτέψετε   Η βουκαμβίλια για να ανθίσει χρειάζεται πολλές ώρες έκθεση στον ήλιο, γι’ αυτό πρέπει να της εξασφαλίσουμε μια ηλιοφανή θέση με νότιο προσανατολισμό. Αν την φυτέψετε σε σκιερό μέρος, σίγουρα η ανθοφορία της θα είναι πολύ μειωμένη. Επίσης, η βουκαμβίλια είναι αρκετά ευαίσθητη στο κρύο και στον αέρα, γι’ αυτό θα πρέπει να επιλέξουμε μια προφυλαγμένη θέση από βοριάδες για να μπορέσει να ανθοφορήσει. Και φυσικά, δεν μπορεί να φυτευτεί σε πολύ ορεινά μέρη. Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το έδαφος, αρκεί να έχει καλή αποστράγγιση  
 • Προσέχετε το υπερβολικό πότισμα και την λίπανση   Το υπερβολικό πότισμα έχει επίπτωση στην ανθοφορία της βουκαμβίλιας. Κατά την περίοδο της άνθισης, το νερό πρέπει να είναι σχετικά περιορισμένο και να γίνεται συχνότερο την περίοδο του καλοκαιριού. Μεγάλες βουκαμβίλιες, φυτεμένες στο έδαφος, με βαθύ δυνατό ριζικό σύστημα, χρειάζονται ελάχιστο νερό.



 Επίσης, η υπερβολική λίπανση, με αζωτούχα λιπάσματα, την περίοδο της ανθοφορίας, έχει αρνητικές συνέπειες, καθώς συντελεί στην ανάπτυξη ζωηρής βλάστηση και στη μείωση της ανθοφορία. Προσθέτετε μικρές ποσότητες πλήρους υδατοδιαλυτού λιπάσματος μια φορά το μήνα, την περίοδο της άνοιξης.


   • Πραγματοποιείτε σχετικά ελαφρύ κλάδεμα   Κλαδεύουμε την βουκαμβίλια, κάθε χρόνο, στις αρχές της άνοιξης, αφού έχει περάσει η παγωνιά του χειμώνα, αφαιρώντας τα ξερά κλαδιά της παλιάς βλάστησης, τους αδύναμους βλαστούς και τους λαίμαργους από την βάση. 
Πρέπει να γνωρίζουμε ότι το πολύ αυστηρό κλάδεμα μπορεί να συντελέσει αρνητικά στην ανθοφορία της επόμενης χρονιάς, καθώς επιφέρει ανάπτυξη ζωηρής βλάστησης και περιορισμένη άνθιση για την βουκαμβίλια μας. 

  Κώστας Λιονουδάκης Γεωπόνος Γ.Π.Α.http://www.mistikakipou.gr
Eleni A.

0 comments :

Post a Comment

Powered by Blogger.
back to top