Θεραπευτείτε με τη δύναμη της….. μουσικής🌿📻🎼🎻🎷😊



Η μουσική δεν αποτελεί πλέον μόνο μια μορφή ψυχαγωγίας και χαλάρωσης, αλλά κι έναν από τους πιο σύγχρονους τρόπους θεραπείας. Η δύναμή της καταφέρνει να επηρεάσει και να «γιατρέψει» ψυχικές και σωματικές πληγές. Μήπως, λοιπόν, ήρθε η ώρα να γνωρίσετε τις ευεργετικές επιδράσεις της μουσικής στο πνεύμα και στo σώμα;

Η μουσική αποτελεί έναν από τους πιο άμεσους, κατανοητούς και δημιουργικούς τρόπους επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων. Έχει την δυνατότητα να επηρεάζει την ψυχολογική μας κατάσταση, να μας εμπνέει και να μας χαλαρώνει. Μας «ταξιδεύει» σε κόσμους μακρινούς, εξάπτει τη φαντασία μας και διεγείρει τα συναισθήματά μας. Όμως, οι ιδιότητές της δεν τελειώνουν εδώ! Οι αρχαίοι μας πρόγονοι μελέτησαν την επίδραση της μουσικής στον άνθρωπο και ανακάλυψαν τις θεραπευτικές της δυνάμεις, μέσα από ένα πνεύμα επιστημονικό, θέτοντας τις βάσεις της σύγχρονης μουσικοθεραπείας. Οι Έλληνες φιλόσοφοι πίστευαν πως η μουσικοθεραπεία βοηθάει την αποκατάσταση της διαταραγμένης αρμονίας του σώματος και της ψυχής («νους υγιής εν σώματι υγιή»). Οι Πυθαγόρειοι χρησιμοποιούσαν τη μουσική άλλοτε για να αποκαθιστούν τα πάθη, τις απελπισίες και τους δυνατούς πόνους, και άλλοτε για την οργή, τους θυμούς και για κάθε παρέκκλιση της ψυχής που πονά. Ο Δημόκριτος, πάλι, πίστευε πως τα ηχητικά κύματα του αυλού επιδρούν θετικά στο πάσχον σημείο, λόγω της δόνησης στους πάσχοντες μυς.

Γνωρίζετε ότι…

  • υπάρχει ένας ξεχωριστός μηχανισμός στον εγκέφαλο ο οποίος διαχωρίζει τη μουσική από τους άλλους ήχους;
  • ότι, παρόλο που το δεξί είναι το κυρίαρχο ημισφαίριο της μουσικής, η επεξεργασία των διαφόρων μουσικών στοιχείων πραγματοποιούνται ξεχωριστά στον εγκέφαλο;
  • ότι ο άνθρωπος διατηρεί την ικανότητά του να αισθάνεται και να απολαμβάνει τη μουσική πέρα από τις όποιες εγκεφαλικές βλάβες;

Τι εννοούμε όμως με τον όρο μουσικοθεραπεία;

musicΜε τη μέθοδο της μουσικοθεραπείας γίνεται χρήση της μουσικής, αλλά και των μουσικών οργάνων για την επαναφορά, τη διατήρηση και τη βελτίωση της ψυχικής κατάστασης του ατόμου. Χρησιμοποιείται, κυρίως, για να βοηθήσει στη θεραπεία διαφόρων παθήσεων ή και συχνά ως εναλλακτική ψυχοθεραπεία, καθότι η μουσική επηρεάζει με μοναδικό τρόπο ολιστικά τον άνθρωπο (νου και σώμα). Σκοπός της είναι η χρησιμοποίηση οποιασδήποτε μουσικής δραστηριότητας προκειμένου να ενισχύσει τη θεραπεία και να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Με τον όρο μουσική δραστηριότητα εννοούμε τη συνοδεία με όργανα, τη δημιουργία στίχων πάνω σε ένα ήδη υπάρχον μουσικό θέμα, τον αυτοσχεδιασμό με μικρά κρουστά, την ακρόαση μουσικής σε συνδυασμό με χαλαρωτικές ασκήσεις, την ανταλλαγή απόψεων πάνω σε συγκεκριμένους στίχους ή και την εκμάθηση ενός οργάνου. Η μουσική, λοιπόν, καλύπτει ένα ευρύ φάσμα που περιλαμβάνει τόσο τα μεμονωμένα μουσικά στοιχεία όσο και τις περίπλοκες συνθέσεις, από την απόλυτη σιωπή ως και τους εσωτερικούς ήχους του ανθρώπινου σώματος.

Ποιοι μηχανισμοί εμπλέκονται στη θεραπευτική διαδικασία της μουσικής;

  1. Το μεταιχμιακό σύστημα, που σχετίζεται με τις συναισθηματικές αντιδράσεις του ανθρώπου πάνω στη μουσική.
  2. Ο εγκεφαλικός φλοιός που έχει σχέση με την ικανότητα της μουσικής να προκαλεί φαντασία, σκέψεις, συνειρμούς και εικόνες.
  3. Ο θάλαμος που έχει σχέση με την ιδιότητα του ρυθμού της μουσικής να συντονίζει τους εσωτερικούς ρυθμούς στο σώμα.
  4. Ο ήχος ως αυτόματο ερέθισμα στα περιφερειακά και επιδερμικά νεύρα.
  5. Η πνευματικότητα και οι ψυχοκοινωνικοί παράγοντες που παρουσιάζονται στο ομαδικό τραγούδι συμβάλλουν, επίσης, στη διασφάλιση της υγείας.
Η  μουσικοθεραπεία δεν σχετίζεται με τη διδασκαλία της μουσικής, από την στιγμή που δεν στοχεύει στην ανάπτυξη μουσικών αποτελεσμάτων.

Εφαρμογές της μουσικοθεραπείας


Η μουσικοθεραπεία έχει απεριόριστες δυνατότητες εφαρμογής γύρω από το πεδίο της αγωγής και της υγείας. Οι εφαρμογές της πραγματοποιούνται από ειδικούς γιατρούς ύστερα από διεξοδική μελέτη της προσωπικότητας του ατόμου σε σχέση με τις μουσικές και ηχητικές δυνατότητες που παρουσιάζονται.
  • Χρησιμοποιείται σχεδόν σε όλων των ειδών τις ψυχικές και σωματικές παθήσεις, σαν μέσο που υποβοηθά την έκφραση, την επικοινωνία, τη δημιουργία και την ψυχική κατάσταση του ατόμου. Οι τεχνικές της χρησιμοποιούνται και για την προληπτική αλλά και για τη θεραπευτική διαδικασία.
  • Η προληπτική μουσικοθεραπεία κάνει χρήση της μουσικής για την πρόληψη της εκδήλωσης σωματικών, ψυχικών, νοητικών και κοινωνικών προβλημάτων.
  • Είναι κατάλληλη κυρίως για τις ομάδες του μαθητικού πληθυσμού αφού δημιουργεί ένα χωροπλαίσιο μέσα στο οποίο ο μαθητής νιώθει ασφάλεια, έμπνευση, αποδοχή, αγάπη και ενθάρρυνση, ώστε μέσα από τους μουσικο-ηχητικούς συμβολισμούς να κάνει συσχετισμούς με τις εσώτερες του εμπειρίες για να τις συνειδητοποιήσει και να τις εκφράσει.
  •  Ακόμη, η θεραπευτική μουσικοθεραπεία χρησιμοποιεί τη μουσική για να θεραπεύσει κάποιες παθήσεις ύστερα από προσεκτική διαδικασία ανίχνευσης, διάγνωσης και προετοιμασία του θεραπευτικού προγράμματος.

Μουσική & αισιόδοξη σκέψη

Σε αυτό το σημείο, είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι η μουσικοθεραπεία δεν σχετίζεται με τη διδασκαλία της μουσικής, από την στιγμή που δεν στοχεύει στην ανάπτυξη μουσικών αποτελεσμάτων. Στόχοι της μουσικοθεραπείας στην ιατρική είναι η αντιμετώπιση του πόνου, η αντιμετώπιση του ψυχοσωματικού στρες, η βοήθεια της μητέρας πριν αλλά και κατά τη διάρκεια του τοκετού, η χρήση στις μονάδες πρόωρων νεογνών, η βοήθεια στη μετεγχειρητική ανάρρωση, η ανακουφιστική θεραπεία καρκινοπαθών, οι εφαρμογές σε μονάδες εντατικής θεραπείας καρδιοπαθών, οι εφαρμογές στη νόσο Αλτσχάιμερ, η αντιμετώπιση της κατάθλιψης και η βελτίωση της επικοινωνίας ψυχιατρικών ασθενών. Οπωσδήποτε, γενικός στόχος της μουσικοθεραπείας είναι η αύξηση της αισιόδοξης σκέψης στα προβλήματα της ζωής, στοιχεία που συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοβιολογικού συστήματος.
Στη μουσικοθεραπεία η μουσική δεν αποτελεί αυτοσκοπό, αλλά το μέσο της επικοινωνίας. Γι’ αυτό το λόγο, η μουσική είναι απλή κι απέριττη, με ζεστό και θαλπερό χαρακτήρα, αλλά ανοιχτή σε αλλαγές και μετατροπές. Ο μουσικοθεραπευτής χρησιμοποιεί το μουσικό αυτοσχεδιασμό για να συνυπάρξει με το θεραπευόμενο και φροντίζει ώστε η μουσική του να συμπληρώνει αλλά και να σχολιάζει αυτή του ασθενή.

Τεχνικές μουσικοθεραπείας

  1. «Δεκτικές» μέθοδοι: βασίζονται στη μουσική ακρόαση.
  2. «Ενεργητικές» μέθοδοι: βασίζονται στη μουσική ή ηχητική δημιουργία.
Οι τεχνικές αυτές συνδυάζονται τις περισσότερες φορές με κίνηση, χορό, εικαστικές τέχνες και θεατρικό παιχνίδι.

Της Λίλης Γράψα, ψυχολόγου
Πηγή: Natura nrg

0 comments :

Post a Comment

Powered by Blogger.
back to top