Στη ζωή μας θα περάσουμε ολόκληρους μήνες και χρόνια περιμένοντας φίλους στα ραντεβού, ταξιδεύοντας με τα μέσα μαζικής μεταφοράς και περιμένοντας σε ουρές. Μια από τις πιο απλές και συνάμα πιο έξυπνες στρατηγικές όσον αφορά την αξιοποίηση του «χαμένου» χρόνου μας, είναι να μην πηγαίνουμε πουθενά χωρίς ένα βιβλίο στο χέρι. Την ώρα που οι άλλοι θα περιμένουν στην ουρά γκρινιάζοντας για το πού μας κατάντησαν οι αλήτες, εμείς θα καλλιεργούμε το πνεύμα μας και μπορεί ακόμα και να βρίσκουμε λύση για τα προβλήματά μας.
«Όσο ζεις, συνέχισε να μαθαίνεις πώς να ζεις», έλεγε ο Ρωμαίος φιλόσοφος Σενέκας. Κι όμως, οι περισσότεροι άνθρωποι διαβάζουν ελάχιστα βιβλία αφού τελειώσουν τις σπουδές τους. Σε αυτούς τους καιρούς των γρήγορων αλλαγών, οι ιδέες είναι το μέσο για την επιτυχία. Δεν χρειάζεται παρά μία και μοναδική ιδέα από το κατάλληλο βιβλίο, για να αναπλάσεις τον χαρακτήρα σου, να μετασχηματίσεις τις σχέσεις σου ή να μεταμορφώσεις τη ζωή σου.
Ένα καλό βιβλίο μπορεί να αλλάξει τον τρόπο ζωής σου, όπως παρατηρούσε ο στοχαστής Χένρι Ντέιβιντ Θορό: «Είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν λέξεις που αφορούν ακριβώς στη δική μας κατάσταση, λέξεις που, αν μπορέσουμε αληθινά να ακούσουμε και να κατανοήσουμε, θα είναι για εμάς πιο ευεργετικές και από το φως του πρωινού και ίσως μας δείξουν μια καινούργια οπτική γωνία για τα πράγματα».
Ο άνθρωπος που εσύ ο ίδιος θα είσαι σε πέντε χρόνια από σήμερα θα προκύψει από δύο πρωταρχικές επιρροές: τα άτομα που συναναστρέφεσαι και τα βιβλία που διαβάζεις. Το να κοιτάς ατελείωτες σειρές από σημάδια μελανιού πάνω σε χαρτί, δημιουργεί ένα σχεδόν μαγικό φαινόμενο: Εκθέτοντας το πνεύμα σου στις σκέψεις των πιο σοφών ανθρώπων που περπάτησαν πριν από εσένα σε αυτόν τον πλανήτη, οι σκέψεις σου γίνονται βαθύτερες κι εσύ εξυψώνεσαι σε ένα πρωτόγνωρο, για τα δεδομένα σου, επίπεδο σοφίας.
Γιατί να μην αρπάζεις αυτήν την ευκαιρία όσο πιο συχνά μπορείς, γεμίζοντας αυτόν τον «χαμένο» χρόνο στη ζωή σου; Αν δεν διάβασες σήμερα, δεν έζησες αληθινά σήμερα. Αν ξέρεις ανάγνωση, αλλά αμελείς να διαβάσεις, βρίσκεσαι ακριβώς στην ίδια θέση με αυτόν που θα ήθελε να διαβάσει, αλλά δεν ξέρει ανάγνωση. Ο Βίκτωρ Ουγκώ είχε γράψει για έναν ήρωά του: «Ποτέ δεν έβγαινε έξω χωρίς ένα βιβλίο στα χέρια του. Και συχνά επέστρεφε με δύο.» Γίνε, αυτός ο ήρωας.
dioptra.gr
0 comments :
Post a Comment