Το μπρόκολο κατάγεται από την Ιταλία και ανήκει στην οικογένεια των σταυρανθών λαχανικών (στην οποία ανήκει και το λάχανο, το κουνουπίδι και τα λαχανάκια Βρυξελλών). Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β και C, σε ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο και φυλλικό οξύ.
Η περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C, το καθιστά βοηθητικό κατά της οστεοπόρωσης, προστατευτικό από τη στεφανιαία νόσο, ενώ παράλληλα συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και είναι γνωστό για την αντικαρκινική δράση του.
Πρόσφατη μελέτη του Michigan University , κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η σουλφοραφάνη (ουσία πλούσια στο μπρόκολο) βοηθάει τον οργανισμό να απαλλαγεί από τα καρκινικά κύτταρα που σχετίζονται με την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού. Είναι επίσης καλή πηγή διαλυτών φυτικών ινών, γι’ αυτό και η κατανάλωσή του συνδέεται με μειωμένη «κακή» χοληστερόλη. Επιπρόσθετα, οι λίγες θερμίδες που έχει, του έχουν δώσει μια σημαντική θέση ανάμεσα στις καλύτερες τροφές, που συστήνονται στις δίαιτες. Γενικά, συστήνεται η κατανάλωση 3-4 μερίδων σταυρανθών λαχανικών την εβδομάδα.
Το μπρόκολο το επιλέγουμε με βάση το ζωηρό πράσινο χρώμα του ή το μοβ ή σκούρο πορτοκαλί, ανάλογα με την ποικιλία του. Αρχικά το ξεπλένουμε καλά και ξεχωρίσουμε τα κεφάλια μεταξύ τους. Τρώγεται ωμό (μέσα σε σαλάτα ή ως σνακ μαζί με άλλα λαχανικά, όπως το καρότο, συνοδεία κάποιου ντιπ), βραστό, στον ατμό, σοταρισμένο ή ψημένο στο φούρνο. Μια γρήγορη ιδέα είναι να σοτάρουμε το μπρόκολο για 10’ σε λίγο λάδι (μέχρι να γίνει τραγανό) και να το προσθέσουμε στη μακαρονάδα μας. Μπορούμε επίσης να το προσθέσουμε στην ομελέτα μας ή να το παρουσιάσουμε ως συνοδευτικό των ψητών κρεάτων (αφού το ζεματίσουμε, το σοτάρουμε ελαφρά). Εναλλακτικά, μπορούμε να το απολαύσουμε ως σούπα ή να το ψήσουμε στο φούρνο (αφού το βράσουμε) μαζί με ποικιλία τυριών. Τη γεύση του αναδεικνύει το λεμόνι, το κάρυ και το κύμινο. Καλό είναι να καταναλώνεται όσο πιο γρήγορα γίνεται, καθώς στο ψυγείο διατηρείται για 3-4 μέρες, αφού το τυλίξουμε σε διάφανη μεμβράνη.
www.itrofi.gr
0 comments :
Post a Comment