10 βιταμίνες για να διώξετε την κούραση...🍌🥝🍋🍏🥦🍄


Αν αισθάνεστε πολύ συχνά κουρασμένοι ίσως θα πρέπει να εξετάσετε τη διατροφή σας.

Η έλλειψη βιταμινών μπορεί να σας δημιουργεί κόπωση, ακόμη κι αν έχετε κοιμηθεί καλά το προηγούμενο βράδυ. Αν μάλιστα νιώθετε ότι αγωνίζεστε να διατηρήσετε την ενέργειά σας την ημέρα, τότε αυτές οι βιταμίνες και τα συμπληρώματα διατροφής θα σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε την κόπωση και να ανακτήσετε την χαμένη σας ενέργεια.
1 Βιταμίνη Α
Πρόκειται για μια βιταμίνη αντι-στρες. Η βιταμίνη Α διατηρεί την υγεία του δέρματος, καθώς και το βλεννογόνο του στομάχου, της ουροδόχου κύστης, του στόματος και των πνευμόνων σας. Η βιταμίνη Α βοηθά επίσης στην παραγωγή των Τ κυττάρων, τα οποία βελτιώνουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι υγιές, έχετε περισσότερη ενέργεια. Εκτός από τα συμπληρώματα, μπορείτε να πάρετε περισσότερη βιταμίνη Α καταναλώνοντας περισσότερα αυγά και σπανάκι.
2 Σύμπλεγμα βιταμινών Β
Βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων των ορμονών και το μεταβολισμό. Λαμβάνοντας βιταμίνες του συμπλέγματος Β αυτό βοηθά το σώμα σας να επεξεργαστεί αποτελεσματικά τα τρόφιμα και να τα μετατρέψει σε ενέργεια. Αυξάνουν την αντοχή, βελτιώνουν τις αποδόσεις σας προκαλώντας σας γενικότερη ευεξία. Επίσης, βελτιώνεται η διάθεσή σας και είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για την ανακούφιση από το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο και την κόπωση. Ποιες είναι; Β1 (Θειαμίνη),  Β2 (Ριβοφλαβίνη),  Β3 (Νιασίνη), Β5 (Παντοθενικό οξύ), Β6 (Πυροδοξίνη),  Β9 (Φυλλικό οξύ), Β12 (Κοβαλαμίνη). Υψηλά επίπεδα των βιταμινών Β θα βρείτε στο κρέας, τις φακές και τις πατάτες.
3 Βιταμίνη C
Είναι απαραίτητη για τη διατήρηση του ανοσοποιητικού σας συστήματος και την καταπολέμηση των ιών. Κάποιες λοιμώξεις μπορεί να προκαλέσουν κόπωση, καθώς ο οργανισμός χρησιμοποιεί ενέργεια για την καταπολέμησή τους. Η βιταμίνη C είναι επίσης χρήσιμη για τη σωστή απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό (η έλλειψη σιδήρου μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση). Φρούτα και χυμοί έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, όπως και πολλά λαχανικά.
4 Βιταμίνη D
Η έλλειψή της, εκτός των άλλων, συμβάλλει στην εμφάνιση του συνδρόμου της χρόνιας κόπωσης. Η έλλειψή της δημιουργεί υπνηλία. Σε δημοσιευμένη έρευνα στην επιθεώρηση Clinical Sleep Medicine, βρέθηκε ότι χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D οδήγησαν σε υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επίσης, κάποιες μελέτες έδειξαν ότι η μειωμένη αντοχή σε αθλητικές δραστηριότητες σχετίζεται με την έλλειψη σε βιταμίνη D.
5 Βιταμίνη Ε
Σημαντική αντιοξειδωτική βιταμίνη, η οποία περιορίζει τη βλάβη των κυττάρων από την επίθεση των ελευθέρων ριζών σε ολόκληρο το σώμα. Η βιταμίνη Ε είναι επίσης απαραίτητη για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Θα τη βρείτε σε ξηρούς καρπούς, βρόμη καθώς και σε φρούτα και τα λαχανικά.
Gingko Biloba
Χρησιμοποιείται συχνά για την αύξηση των επιπέδων ενέργειας, διότι έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τη ροή του αίματος στο σώμα. Το Ginkgo biloba είναι επίσης ένα εξαίρετο αντιοξειδωτικό.
7 Ψευδάργυρος
Κρίνεται απαραίτητος για την αντιμετώπιση του στρες. Η έλλειψή του προκαλεί αδυναμία συγκέντρωσης, εξασθένιση της μνήμης, πνευματική κόπωση, δυσθυμία, κατάθλιψη.
8 Μαγνήσιο
Βελτιώνει το μεταβολισμό και συμβάλλει στην ενέργεια του οργανισμού. Σε έρευνα που έγινε σε ασθενείς με υποτονικότητα βρέθηκε ότι στο 75% αυτών υπήρχαν χαμηλά επίπεδα μαγνησίου. Η έλλειψη μαγνησίου μπορεί να είναι μία από τις βασικότερες αιτίες της κούρασης. Καταναλώστε ξηρούς καρπούς που είναι πλούσιοι σε μαγνήσιο και σε συνένζυμο Q10. Το τελευταίο έχει αποδειχθεί πώς τονώνει τη διάθεση και καταπολεμά την κούραση.
9 Προβιοτικά
Ελέγχουν την ισορροπία της εντερικής χλωρίδας, καταπολεμούν τα βλαβερά βακτήρια του εντέρου και ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό. Το έντερο αφομοιώνει τις τροφές για να παρέχει στον οργανισμό τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, καθώς και να βοηθήσει στην αποβολή των τοξινών και των αποβλήτων. Η διατήρηση ενός υγιούς πεπτικού συστήματος εξαρτάται από τη διατήρηση της ισορροπίας των δισεκατομμυρίων βακτηρίων που ζουν εκεί. Διαφορετικά μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας, όπως η μειωμένη ανοσία που εμφανίζεται με κούραση.
10 Σίδηρος
Η έλλειψη σιδήρου αποτελεί τη συνηθέστερη αιτία αναιμίας και οδηγεί σε αδυναμία και αίσθημα λιποθυμίας. Κι αυτό γιατί δεν παρέχει στον οργανισμό το οξυγόνο που χρειάζεται, τον στερεί από την ενέργεια που έχει ανάγκη, με αποτέλεσμα αυτή η κούραση να συνδυάζεται με αδυναμία, εκνευρισμό και δυσκολία στη συγκέντρωση. Για την αντιμετώπισή της, οι γιατροί χορηγούν στους ασθενείς διατροφικά συμπληρώματα σιδήρου. Σημαντικό είναι να προτιμάτε τις ζωικές πηγές σιδήρου (κόκκινο κρέας, συκώτι, πουλερικά κ.λπ.), που περιέχουν σίδηρο σε δισθενή μορφή, ο οποίος απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό.


omorfamystika.gr

0 comments :

Post a Comment

Powered by Blogger.
back to top