Ο Ιπποκράτης (460 π.Χ.- 377 π.Χ.) θεωρείται ο πατέρας της σύγχρονης ιατρικής. Εκείνος ήταν που πρώτος παρατήρησε ότι «το περπάτημα είναι το καλύτερο γιατρικό» και έδινε αυστηρές οδηγίες για καθημερινό βάδισμα ως πανάκεια για να βοηθήσει τους πολίτες της Αρχαίας Ελλάδας να διατηρήσουν mens sana in corpore sano- Νοῦς ὑγιὴς ἐν σώματι ὑγιεῖ, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους.
Σήμερα, μια μεγάλη μελέτη κοόρτης με σχεδόν 140.000 Αμερικανούς, δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Preventive Medicine, υποστηρίζοντας ακριβώς αυτό που έλεγε και ο Ιπποκράτης. Παραδόξως, οι ερευνητές βρήκαν ότι το περπάτημα, ακόμα και λιγότερο από το συνιστώμενο χρόνο των 150 λεπτών την εβδομάδα, ήταν αρκετό για να βελτιώσει σημαντικά τη δημόσια υγεία και να μειώσει το ποσοστό θνησιμότητας σε σύγκριση με την αδράνεια-ακινησία. Την έρευνα καθοδηγούσε η Alpa Patel, επιδημιολόγος καρκίνου και υπεύθυνη της έρευνας Πρόληψης του Καρκίνου (Cancer Prevention Study-3- CPS-3) στην Αμερικανική Ένωση για τον Καρκίνο.
Αν και οι προηγούμενες έρευνες συσχέτιζαν τη μέτρια έως έντονη σωματική άσκηση με μειωμένο κίνδυνο θανάτου, εδώ πρόκειται για την πρώτη έρευνα που αναγνωρίζει μια ποσοτική αντιστοιχία ανάμεσα σε συγκεκριμένα ποσοστά βαδίσματος και μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας σε μια μεγάλη μελέτη κοόρτης. Αυτή η μελέτη-σταθμός αναφορικά με τα αξιοσημείωτα οφέλη του βαδίσματος από τους Patel et al. πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες τέτοιες έρευνες μέχρι σήμερα και περιελάμβανε 62.178 άνδρες (με μέσο όρο ηλικίας τα 70.7 χρόνια) και 77.077 γυναίκες (με μέσο όρο τα 68.9 χρόνια). Αφού έλεγξαν και απέκλεισαν άλλους παράγοντες κινδύνου, οι ερευνητές βρήκαν ότι μόνο το περπάτημα για το ελάχιστο όριο των 17 λεπτών την ημέρα συνδεόταν με χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας.
Πιο συγκεκριμένα, η Patel και οι συνεργάτες της συμπέραναν ότι «Στους μεγαλύτερους ενήλικες, το βάδισμα κάτω των συνιστώμενων επιπέδων (>150 λεπτά την εβδομάδα) σχετίζεται με χαμηλότερα επίπεδα θνησιμότητας όλων των αιτιών, σε σύγκριση με την ακινησία. Το περπάτημα στις συνιστώμενες ή και άνω των συνιστώμενων επιπέδων σωματικής δραστηριότητας σχετίζεται με ακόμα μικρότερο κίνδυνο».
Παραδοσιακά, οι οδηγίες δημόσιας υγείας συστήνουν οι ενήλικες να αφιερώνουν 150 λεπτά σε μέτριας έντασης άσκηση την εβδομάδα ή 75 λεπτά έντονης έντασης σωματική δραστηριότητα. Εντούτοις, ένα νέο κύμα ερευνών συστήνει ότι τα άτομα μπορούν να αδράξουν των ψυχολογικών και σωματικών πλεονεκτημάτων με αρκετά λιγότερη άσκηση απ’ ότι ισχυρίζονταν οι προηγούμενες συστάσεις. Για παράδειγμα, μια άλλη έρευνα (Οκτώβρης 2017) προτείνει ότι μόνο 60 λεπτά άσκησης την εβδομάδα- οποιασδήποτε έντασης- βοηθά στην πρόληψη κατά της κατάθλιψης.
Αν και η σωματική δραστηριότητα μέτριας ή έντονης έντασης σχετίζεται με αναρίθμητα ψυχολογικά και οργανικά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της βελτιωμένης γνωστικής λειτουργίας και μείωσης του κινδύνου ποικίλων χρόνιων ασθενειών, λιγότεροι από τους μισούς ενήλικες μεγάλης ηλικίας συμπληρώνουν τον συνιστώμενο εβδομαδιαίο χρόνο.
Σύμφωνα λοιπόν με την Patel και τους συνεργάτες της, το περπάτημα αποτελεί « την τέλεια γυμναστική» και γράφουν στα συμπεράσματα:
«Με αφορμή τον προσεχή διπλασιασμό των ενηλίκων ηλικίας ≥ 65 ετών που αναμένεται μέχρι το 2030, οι γιατροί πρέπει να ενθαρρύνουν τους ασθενείς τους να περπατάνε ακόμα και λιγότερο των συνιστώμενων αριθμών, ειδικά καθώς μεγαλώνουν, με στόχο την υγεία και μακροβιότητα.
«Με αφορμή τον προσεχή διπλασιασμό των ενηλίκων ηλικίας ≥ 65 ετών που αναμένεται μέχρι το 2030, οι γιατροί πρέπει να ενθαρρύνουν τους ασθενείς τους να περπατάνε ακόμα και λιγότερο των συνιστώμενων αριθμών, ειδικά καθώς μεγαλώνουν, με στόχο την υγεία και μακροβιότητα.
Το βάδισμα έχει περιγραφεί ως «η τέλεια άσκηση», επειδή πρόκειται για μια απλή πράξη που είναι ελεύθερη, άνετη, δεν απαιτεί κάποιο ειδικό εξοπλισμό ή εκπαίδευση και μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε ηλικία. Αυτή η έρευνα υποδεικνύει ότι η ενασχόληση και η αφοσίωση στο τακτικό βάδισμα σχετίζονται με αυξημένα επίπεδα διάρκειας ζωής και έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει τη δημόσια υγεία σε σημαντικότατο επίπεδο».
enallaktikidrasi.com
0 comments :
Post a Comment