Η διακυβερνητική επιτροπή της UNESCO συζήτησε το αίτημα της χώρας μας για επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο. Η συγκεκριμένη επιτροπή έχει συσταθεί για την προώθηση της επιστροφής των πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσης ή την αποκατάστασή τους σε περίπτωση παράνομης ιδιοποίησης (ICPRCP).
Η τελευταία συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 30 και 31 Μάιου στην έδρα της επιτροπής, στο Παρίσι και σε αυτή εκφράστηκε η ανησυχία και ο σκεπτικισμός των κρατών μελών της UNESCO για το ανεπίλυτο ακόμα πρόβλημα των γλυπτών και εκφράστηκε η επιθυμία οι δύο χώρες να έρθουν σε τελική συμφωνία στο άμεσο μέλλον.
Η χώρα μας εκπροσωπήθηκε από τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη, τη Νομική Σύμβουλο της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών κα Άρτεμη Παπαθανασίου και τον Πρόεδρο του Μουσείου της Ακρόπολης κο Δημήτριο Παντερμαλή.
Το ελληνικό αίτημα για την επιστροφή των γλυπτών έγινε συντριπτικά δεκτό από 14 κράτη μέλη, δείχνοντας ότι ανοίγει πλέον ο δρόμος για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση σε ένα ζήτημα που μένει ανεπίλυτο εδώ και 200 περίπου χρόνια.
Η Κίνα, η Ιαπωνία, η Τουρκία, η Αρμενία, το Μεξικό, το Ιράκ, η Αίγυπτος, η Κορέα, η Αργεντινή, η Κύπρος, η Ζάμπια, ακόμα και η Γαλλία μεταξύ άλλων υπέγραψαν υπέρ της επίλυσης του ζητήματος και την επιστροφή τους. Οι Έλληνες εκπρόσωποι δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα για τελική επιστροφή των γλυπτών με τη στήριξη πλέον της διεθνούς κοινής γνώμης.
Είναι η πρώτη φορά που η UNESCO αναφέρεται και εξετάζει το ελληνικό αίτημα για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, αλλά επίσης εξετάζει και τις πολιτιστικές, νομικές και ηθικές διαστάσεις του ζητήματος. Αυτή η κίνηση υποδεικνύει οτι η λύση πιθανότατα να μην βρίσκεται μακριά και πλέον θα γίνει υπό την «ομπρέλα» της διεθνούς κοινότητας.
0 comments :
Post a Comment