😊🌺Διάβασμα και οργάνωση των εφήβων μετά τις διακοπές. Πως μπορούν να βοηθήσουν οι γονείς;


Διάβασμα και οργάνωση των εφήβων μετά τις διακοπές. Πως μπορούν να βοηθήσουν οι γονείς;


Μετά τις διακοπές οι έφηβοι “ξεφεύγουν”, ξενυχτούν και γενικότερα δεν ακολουθούν κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Φυσικά και αυτό δεν αφορά μόνο τους εφήβους. Όλοι οι άνθρωποι σε όποια ηλικία κι αν βρίσκονται χρειάζονται το χρόνο τους για να προσαρμοστούν από τις διακοπές και να μπουν σιγά- σιγά στο ρυθμό της καθημερινότητας. Στη χώρα μας εξαιτίας των κλιματολογικών συνθηκών μόλις αρχίζει η ζέστη, όλα κυλούν λίγο πιο αργά  τουλάχιστον για τους περισσότερους. Στο τέλος του καλοκαιριού και με το άνοιγμα των σχολείων αρχίζουν όλα να λειτουργούν πιο οργανωμένα στις οικογένειες και η καθημερινότητα βάσει προγράμματος γίνεται κανόνας.
Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι στις διακοπές τα παιδιά και οι έφηβοι, δεν πρέπει να πιέζονται από τους γονείς  σχετικά με το διάβασμα. Αυτή η ξεκούραση από τις υποχρεώσεις της χρονιάς είναι απαραίτητη και αναγκαία για μικρούς και μεγάλους. Ο ελεύθερος χρόνος όπου χωρούν τεμπελιά, έλλειψη προγράμματος, χαλάρωση, μη τακτικές ώρες ύπνου, ξενύχτι, παρέες, γέλια, είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική υγεία μας. Οι περισσότεροι γονείς από τη μια χαίρονται βλέποντας τα παιδιά τους ξέγνοιαστα και χαρούμενα κι από την άλλη όταν φτάνει το φθινόπωρο αγχώνονται ως προς το να τα βοηθήσουν να ξεκινήσουν ομαλά τη χρονιά.
Νομίζω ότι το πρώτο που πρέπει να κάνουν οι γονείς είναι να ξε-αγχωθούν οι ίδιοι. Δεν χρειάζεται να καταβάλλουν προσπάθεια για κάτι που θα γίνει ούτως ή άλλως. Οι έφηβοι θα μπουν αναγκαστικά σε ένα πρόγραμμα θέλοντας και μη. Λόγω της αντιδραστικότητας της ηλικίας, το να προσπαθήσει ο γονιός να τους “βάλει” πρόγραμμα, πριν αυτό έρθει σαν φυσική συνέπεια, της έναρξης της σχολικής χρονιάς δεν είναι πολύ καλή ιδέα. Ίσως να βοηθά στα 13χρονα ή 14χρονα παιδιά, όμως στον 16χρονο έφηβο δεν θα έχει αποτέλεσμα. Συχνά το τέλος των διακοπών για τον έφηβο που πέρασε όμορφα, συνοδεύονται από θλίψη, λύπη, κακοδιάθεση και εκνευρισμό. Δεν χρειάζεται εδώ να προσθέσουν οι γονείς πίεση για να προετοιμαστεί και να μπει σε πρόγραμμα. Θα γίνουν όλα σιγά- σιγά κι ο ρυθμός της καθημερινότητας, των σχολικών και εξωσχολικών υποχρεώσεων θα παρασύρουν τον έφηβο αναγκαστικά, αποτραβώντας τον από τη διάθεση του καλοκαιριού.
Χαλαρώστε λοιπόν, απολαύστε το καλοκαίρι κι όλα θα μπουν σε σειρά με το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς.

Γράφει στο efiveia.gr η Ψυχολόγος Μαρία Σκαρλάτου

0 comments :

Post a Comment

Powered by Blogger.
back to top