Πώς μοιάζει η επιφάνεια του πλανήτη Άρη από κοντά;


Η επιφάνεια του Άρη είναι παράξενη και όμορφη.
Επί έξι χρόνια, από την προσεδάφισή του τον Αύγουστο του 2012, το ρομποτικό όχημα Curiosity εξερευνά τον κρατήρα Γκέιλ στον Άρη, ως μέρος της αποστολής της NASA Mars Science Laboratory (MSL).
Το όχημα εκτοξεύθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2011 στις 10:02 EST από το ακρωτήριο Κανάβεραλ και προσεδαφίστηκε στην περιοχή Αιολίς Πάλους, στον κρατήρα Γκέιλ, τις 6 Αυγούστου 2012, 05:17 UTC. Το ρομπότ προσεδαφίστηκε περίπου 2,4 χιλιόμετρα μακριά από το προκαθορισμένο σημείο, σε μια περιοχή που ονομάστηκε Μπράντμπερι Λάντινγκ, μετά από ταξίδι απόστασης 563 εκατομμυρίων χιλιομέτρων.
Το Curiosity κατά την παραμονή του στον κόκκινο πλανήτη έχει ταξιδέψει λίγο περισσότερο από 12 μίλια και έχει καταγράψει πολλές εκπληκτικές εικόνες. Η NASA έχει συλλέξει φωτογραφίες της επιφάνειας του Άρη χρησιμοποιώντας διαστημόπλοια και άλλα ρομποτικά οχήματα όπως το Opportunity.
Μερικές φορές, οι φωτογραφίες της επιφάνειας του Άρη απεικονίζουν την βασική ιδέα που έχουμε για τον κόκκινο πλανήτη: βραχώδη, ξηρή και σκονισμένη επιφάνεια που δεν φέρει καμία αντίθεση με τις ερήμους της Γης. Ωστόσο, οι σχηματισμοί κρατήρων και φαραγγιών είναι τελείως διαφορετικοί από οτιδήποτε στον πλανήτη μας: υπάρχουν μπαλώματα σκούρων και ανοιχτόχρωμων χρωμάτων, ξηρός πάγος και άλλα ‘απόκοσμα’ μοτίβα.
Εδώ θα δείτε μερικές από τις εικόνες που δείχνουν πόσο εντυπωσιακή είναι η επιφάνεια του Άρη, αν και φυσικά υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να ανακαλυφθούν.

Το Curiosity έβγαλε αυτή τη selfie στο Vera Rubin Ridge στις αρχές του 2018. Ο βραχίωνας του ρομποτικού οχήματος έχει υποστεί επεξεργασία, αφού η φωτογραφία αποτελεί σύνθεση πολλών εικόνων.

NASA/JPL-Caltech/MSSS via AP

Αμέσως μετά την άφιξή του το 2012, το Curiosity έβγαλε αυτή την εικόνα από τη βάση του Όρους Sharp, το οποίο αποτελεί και τον τελικό του προορισμό. Πολλά από τα βουνά και τα φαράγγια του Άρη έχουν ονόματα, όπως τα γεωλογικά χαρακτηριστικά στη Γη.

Reuters/NASA

Αυτή ήταν μια από τις πρώτες λήψεις του Curiosity στον Κρατήρα Γκέιλ το 2012. Η άκρη του κρατήρα αποτελείται από ένα δίκτυο κοιλάδων που οι επιστήμονες πιστεύουν πως σχηματίζονται από νερό.

REUTERS/NASA/JPL-Caltech/MSSS

Δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για το Curiosity ώστε να βρει περισσότερες ενδείξεις για την ύπαρξη νερού. Εντόπισε αυτά τα στρογγυλεμένα χαλίκια σε ένα βράχο, το Σεπτέμβριο του 2012, στη βάση της Aeolis Mons. Το σχήμα τους είναι ενδεικτικό ότι σχηματίστηκαν παρουσία νερού.

REUTERS/NASA/JPL-Caltech/MSSS

Στα τέλη του 2012, το Curiosity έλαβε αυτή τη φωτογραφία η οποία απεικονίζει μια επιφάνεια – γνωστή ως cross-bedding.

REUTERS/NASA/JPL-Caltech/MSSS

To βαθύτερο σημείο του κρατήρα Gale.

REUTERS/NASA

Το 2013, το ρομποτικό όχημα έφτασε στο χαμηλότερο σημείο του κρατήρα, στον κόλπο Yellowknife. Εκεί, το Curiosity ανακάλυψε στοιχεία που έδειχναν ότι το νερό θα μπορούσε να διεισδύσει μέσα από τους πόρους στο ίζημα.

REUTERS/NASA/JPL-Caltech/MSSS

Το Mars Reconnaissance Orbiter της NASA εισήλθε στην τροχιά του Άρη το 2006 και από τότε έχει στείλει πίσω αρκετές εικόνες. Σε αυτήν την λήψη  τον Ιούνιο του 2013, το Curiosity εμφανίζεται ως μια μπλε κουκκίδα κοντά στην κάτω δεξιά γωνία.

REUTERS/NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona

Το 2015, το Orbiter έλαβε αυτή την εναέρια λήψη του Ophir Chasma στο βόρειο τμήμα μιας μεγάλης σειράς φαραγγιών του Άρη που ονομάζεται Valles Marineris.

REUTERS/NASA/JPL/University of Arizona

Η NASA παρακολουθεί τακτικά την περιοχή Nili Patera λόγω του ότι τα χαρακτηριστικά της αλλάζουν συχνά. Το Orbiter έλαβε τη φωτογραφία αυτή , το 2014.

REUTERS/NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona

Το Orbiter μάς έδειξε αυτόν τον εντυπωσιακό κρατήρα του κόκκινου πλανήτη, τον Νοέμβριο του 2013.

REUTERS/NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona

Τα χαρακτηριστικά του εδάφους στα μεσαία γεωγραφικά πλάτη του Άρη ενδεχομένως να διαμορφώθηκαν κάποτε από νερό και πάγο. Το ρομποτικό όχημα Orbiter έστειλε αυτή την εικόνα το 2017.

NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona

Τον Ιανουάριο του 2014, το Orbiter φωτογράφισε αυτούς τους αμμόλοφους, καθώς αποκαλύφθηκαν από το κάλυμμα ξηρού πάγου διοξειδίου του άνθρακα του χειμώνα.

REUTERS/NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona

Η περιοχή Acidalia Planitia του Άρη, όπως φαίνεται από τον Orbiter το 2015.

REUTERS/NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona

Αυτή η μεγάλη σειρά καναλιών που κυμαίνεται από 1 έως 10 μέτρα πλάτος, βρίσκεται στο νότιο ημισφαίριο του Άρη. Το Orbiter έλαβε και αυτή την εικόνα.

REUTERS/NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona

Το Orbiter έλαβε επίσης αυτή τη λήψη από την περιοχή  Noctis Labyrinthus του Άρη, το 2013.

REUTERS/NASA/JPL/University of Arizona

Κοντά στον Αρειανό ισημερινό, ο κρατήρας Victoria στο Meridiani Planum μοιάζει με αφηρημένη τέχνη. Σε αυτή την εικόνα του 2006 που καταγράφηκε από το Orbiter, μπορείτε να δείτε το Opportunity ως ένα μικροσκοπικό στίγμα στο εξωτερικό του κρατήρα -μεταξύ 9 και 10 μ.μ. αν παρομοιάζαμε την εικόνα με ρολόι.

REUTERS/NASA/JPL/Caltech

Το Mars Opportunity Rover βρίσκεται στον κόκκινο πλανήτη για περισσότερα από 15 χρόνια. Εντόπισε αυτόν τον μετεωρίτη σιδήρου το 2005 – τον πρώτο μετεωρίτη που εντοπίστηκε σε έναν άλλο πλανήτη.

REUTERS/NASA/JPL/Cornell

Αυτή η εικόνα αποτελεί μέρος μιας μεγαλύτερης ψηφιδωτής πανοραμικής εικόνας και δείχνει λόφους που ονομάζονται Columbia Hills. Η φωτογραφία ελήφθη το 2004 από το Spirit Rover, το οποίο έφτασε λίγο πριν από το Opportunity το 2004. Το Spirit Rover έχασε την επικοινωνία με τη Γη το 2010.

REUTERS/NASA/JPLCornell

Το Lander Phoenix, το οποίο ήταν ενεργό από το Μάιο έως το Νοέμβριο του 2008, χρησιμοποίησε το ρομποτικό του χέρι για να σκάψει αυτά τα δύο χαρακώματα ώστε να ελέγξει τα δείγματα εδάφους.

REUTERS/NASA/JPL-Caltech/University of Arizona

Εν τω μεταξύ, το Curiosity διερευνά ακόμα τον κρατήρα Γκέιλ και ψάχνει για σημάδια ότι υπήρχε ζωή εκεί – με τη μορφή μικροβίων. Το ρομποτικό όχημα έστειλε πίσω αυτή τη selfie από μια τοποθεσία γεώτρησης που ονομάζεται Buckskin τον Αύγουστο του 2015.

NASA/JPL-Caltech/MSSS

 Πηγή www.geekd.gr

Πηγές

0 comments :

Post a Comment

Powered by Blogger.
back to top