Με ποιον τρόπο επικοινωνούν μεταξύ τους τα φυτά;


Όπως αποδεικνύεται, τα φυτά δεν υπάρχουν απλά παθητικά γύρω μας.
Στην πραγματικότητα είναι αρκετά δραστήρια – με τον τρόπο τους  – και μάλιστα επικοινωνούν μεταξύ τους, ώστε να ενημερώσουν τη γύρω βλάστηση σχετικά με το τι συμβαίνει στο περιβάλλον τους.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Science αποκάλυψε ότι τα φυτά μπορούν να αισθανθούν οποιαδήποτε απτά ερεθίσματα που αγγίζουν τα φύλλα τους, συμπεριλαμβανομένης της ανεπαίσθητης κίνησης των μικρών ποδιών των εντόμων. Επιπλέον, διαθέτουν ένα μοναδικό σύστημα μετάδοσης του μηνύματος στα υπόλοιπα, προειδοποιώντας τα ότι δέχονται επίθεση.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το  Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison και έρχεται να προσθέσει νέα δεδομένα στο πώς λειτουργεί αυτός ο μηχανισμός άμυνας των φυτών.

Ο κρυφός κώδικας επικοινωνίας

Η ερευνητική ομάδα γνώριζε ήδη ότι μια αλλαγή σε ένα μέρος του φυτού, όπως μια πληγή, ένα δάγκωμα από ένα έντομο ή οποιοδήποτε είδος τραύματος, γίνεται αντιληπτή σε ολόκληρο το σώμα του φυτού.
Αυτό που δεν γνώριζαν, ήταν ο τρόπος με τον οποίο μεταδίδονται οι πληροφορίες από το τραυματισμένο μέρος του φυτού στα ανέπαφα μέρη του.
“Ένα φυτό που τραυματίζεται σε ένα φύλλο από κάποιο έντομο μπορεί να προειδοποιήσει τα άλλα φύλλα του για να ξεκινήσει προληπτικές αντιδράσεις άμυνας”, αναφέρουν οι συγγραφείς – υπογραμμίζοντας ότι, αυτό το σύστημα επικοινωνίας χρησιμοποιεί το ίδιο είδος σημάτων που βρίσκεται στο νευρικό σύστημα των ζώων.
Η αξιοσημείωτη ανακάλυψη, δείχνει ότι τα φυτά διαθέτουν το δικό τους νευρικό σύστημα το οποίο επιτρέπει σε διαφορετικά μέρη του φυτού να επικοινωνούν μεταξύ τους – και όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν εγκέφαλο, αναφέρει το Science Magazine.
Αυτό μεταφέρει τις πληροφορίες από το τραυματισμένο φύλλο στα υγιή, ενεργοποιώντας αμυντικές ορμόνες που προειδοποιούν τα υπόλοιπα φύλλα για την ύπαρξη κινδύνου.

Τα φυτά χρησιμοποιούν ασβέστιο για να επικοινωνήσουν μεταξύ τους

Στα παρακάτω βίντεο, ένα φυτό συναντά μια πολύ πεινασμένη κάμπια.
Δευτερόλεπτα μετά το δάγκωμα της κάμπιας που απολαμβάνει το γεύμα της, φθορίζον φως απλώνεται σε όλο το φύλλο και προειδοποιεί τα υπόλοιπα φύλλα, καθώς και τα γύρω φυτά.

Αυτά τα βίντεο είναι η καλύτερη απόδειξη μέχρι σήμερα για την κρυφή επικοινωνία μεταξύ των φυτών.
Ο καθηγητής βοτανολογίας Simon Gilroy και ο μεταδιδακτορικός ερευνητής Masatsugu Toyota συνεργάστηκαν με μια διεθνή ομάδα ερευνητών, συμπεριλαμβανομένων βοτανολόγων από την Ιαπωνική Υπηρεσία Επιστήμης και Τεχνολογίας, το State University του Michigan και το Πανεπιστήμιο του Missouri.
“Γνωρίζαμε ότι υπάρχει αυτός ο μηχανισμός σηματοδότησης και ότι αν τραυματίσουμε ένα μέρος του φυτού, εκείνο ενεργοποιεί τις αμυντικές του αντιδράσεις“, αναφέρει ο Gilroy. “Όμως δεν γνωρίζαμε πώς λειτουργεί αυτό το σύστημα”, προσθέτει ο Gilroy.
Όταν ένα φύλλο υποφέρει από ένα τραύμα, απελευθερώνει ένα αμινοξύ γνωστό ως γλουταμινικό – την ίδια χημική ουσία που επιτρέπει στα νευρικά κύτταρα των ζώων να επικοινωνούν μεταξύ τους.
Η απελευθέρωση του γλουταμινικού παρακινεί το αγγειακό σύστημα του φυτού να πλημμυρίσει με ένα σήμα που αποτελείται κατά βάση από ασβέστιο, το οποίο διασχίζει ολόκληρο το σώμα του φυτού σε λιγότερο από δύο λεπτά.
Αυτό μεταφέρει τις πληροφορίες από το τραυματισμένο φύλλο στα υγιή, ενεργοποιώντας αμυντικές ορμόνες που προειδοποιούν τα υπόλοιπα φύλλα για την ύπαρξη κινδύνου.


Για να επιβεβαιώσει τη θεωρία της με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, η ερευνητική ομάδα δεν χρειαζόταν μόνο νέα βίντεο – αλλά και νέους τύπους φυτών.
Ο Toyota ανέπτυξε φυτά που παρήγαγαν πρωτεΐνη που εκπέμπει φως παρουσία ασβεστίου. Αυτό επέτρεψε στους ερευνητές να παρακολουθήσουν τόσο την παρουσία του ασβεστίου, όσο και τη συγκέντρωσή του.
“Τώρα που οι ερευνητές έχουν δει το ‘κύμα ασβεστίου’ και το ρόλο του γλουταμινικού, μπορούν να παρακολουθήσουν καλύτερα και – ίσως μάλιστα να χειριστούν ακόμη και – τα εσωτερικά συστήματα επικοινωνίας του φυτού”, σημειώνει το περιοδικό Science Magazine.


πηγή  www.geekd.gr

0 comments :

Post a Comment

Powered by Blogger.
back to top