Τι κερδίζουμε κόβοντας το τσιγάρο;


Μερικές φορές μπορεί να το να σκεφτόμαστε τα θετικά, τα όσα πρόκειται να κερδίσουμε δηλαδή, μπορεί να λειτουργήσει μέσα μας καταλυτικά, και να μας βοηθήσει να κόψουμε μία επιβλαβή συνήθεια, όπως είναι το κάπνισμα, ευκολότερα.
Όλοι γνωρίζουμε ότι το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία, ότι έχει συνδεθεί με πολλά μεγαλύτερα αλλά και μικρότερα προβλήματα που επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής μας και μπορεί να φτάσουν ακόμα και να απειλήσουν σοβαρά την υγεία μας ή και να μας οδηγήσουν στον θάνατο. Άλλωστε, η αντικαπνιστική καμπάνια μάς έχει κατακλύσει με πληροφορίες σε σχέση με τις επιβλαβείς επιπτώσεις του καπνίσματος. Οι επιστημονικές έρευνες μέχουν δείξει ότι η σχετική διαφημιστική καμπάνια βοηθάει τελικά στη μείωση του ποσοστού των καπνιστών. Έτσι, έχουμε μάθει να σκεφτόμαστε πόσο κακό μας κάνει το τσιγάρο αλλά δυστυχώς συχνά προσπαθούμε να ξεχάσουμε τις αρνητικές του επιδράσεις ώστε να συνεχίσουμε να καπνίζουμε. Αν δοκιμάζαμε το αντίθετο; Να ενημερωθούμε δηλαδή σχετικά με τις θετικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην καθημερινότητά μας, την υγεία μας και τη ζωή μας η οριστική διακοπή του καπνίσματος. 
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν σταματάμε το τσιγάρο:
Οι αλλαγές που ακολουθούν τη διακοπή του καπνίσματος ξεκινούν άμεσα και συνεχίζουν να εξελίσσονται στον οργανισμό μας για χρόνια.
Μετά από 20 λεπτά: Πέφτει ο καρδιακός μας ρυθμός, κατεβαίνοντας στα φυσιολογικά επίπεδα.
Μετά από 12 ώρες: Τα επίπεδα του μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα μας κατεβαίνει στα φυσιολογικά επίπεδα.
Μετά από 2 εβδομάδες με 3 μήνες: Ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε για να παρουσιάσουμε κάποιο καρδιακό επεισόδιο αρχίζει να μειώνεται. Η λειτουργία των πνευμόνων μας αρχίζει να βελτιώνεται.
Μετά από 1 με 9 μήνες: Ο βήχας και η δυσκολία που αντιμετωπίζουμε στην αναπνοή μας μειώνονται σημαντικά.
Μετά από 1 χρόνο: Ο επιπλέον καρδιαγγειακός κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε είναι μισός από εκείνον ενός καπνιστή.
Μετά από 5 χρόνια: Ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε για να πάθουμε κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο είναι ο ίδιος με εκείνον ενός μη καπνιστή στα 5 με 15 χρόνια αφού διακόψουμε το κάπνισμα.
Μετά από 10 χρόνια: Η πιθανότητα να πεθάνουμε από καρκίνο του πνεύμονα είναι περίπου μισή από εκείνη ενός καπνιστή. Ο κίνδυνός μας για καρκίνο του οισοφάγου, του στόματος, του φάρυγγα, του λάρυγγα, της ουροδόχου κύστης, των νεφρών και του παγκρέατος μειώνεται.
Μετά από 15 χρόνια: Ο καρδιαγγειακός κίνδυνος είναι ίδιος με εκείνον ενός μη καπνιστή.
 ΠΗΓΗ www.grandmama.gr

0 comments :

Post a Comment

Powered by Blogger.
back to top