Φυτικά γάλατα: Ποιό αποτελεί την καλύτερη επιλογή

Τα φυτικά γάλατα διαφέρουν αρκετά μεταξύ τους ως προς τα διατροφικά τους χαρακτηριστικά, τόσο εξαιτίας της διαφορετικής σύστασης του τροφίμου από το οποίο προέρχονται, όσο και εξαιτίας της διαφορετικής επεξεργασίας από την εκάστοτε εταιρία παραγωγής.
Ωστόσο χωρίζοντας τα στις παρακάτω τρεις κατηγορίες ανάλογα με το τρόφιμο από το οποίο προέρχονται μπορούμε να βρούμε κάποια κοινά χαρακτηριστικά.
1. Οσπρίων, όπως το γάλα σόγιας ή αρακά. Κοινό χαρακτηριστικό τους αποτελεί η υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη.
2. Δημητριακών, όπως το γάλα από ρύζι ή βρώμη. Τα γάλατα αυτά περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα υδατανθράκων σε σχέση με τα υπόλοιπα φυτικά ροφήματα και μικρότερη ποσότητα πρωτεϊνών.
3. Ξηρών καρπών, όπως το γάλα αμυγδάλου ή καρυδιού. Τα ροφήματα που προέρχονται από ξηρούς καρπούς αποτελούν καλή πηγή αντιοξειδωτικών και απαραίτητων λιπαρών οξέων, ωστόσο έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη.
Ποιά είναι όμως τα χαρακτηριστικά και τι πρέπει να προσέξετε σε κάθε ρόφημα συγκεκριμένα;
Γάλα Σόγιας
Το γάλα σόγιας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το πιο ισορροπημένο θρεπτικά φυτικό γάλα. Περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα πρωτεΐνης σε σχέση με τα υπόλοιπα φυτικά γάλατα, σε ποσότητα όμοια με αυτή του αγελαδινού, περιλαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, γεγονός που το καθιστά ιδανικό για αποκατάσταση μετά από φυσική δραστηριότητα. Επιπλέον περιέχει από τη φύση του υψηλή ποσότητα των καρδιοπροστατευτικών απαραίτητων ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων και έχει αντικαρκινικές ιδιότητες εξαιτίας των ισοφλαβόνων που περιέχει. Σε ό,τι αφορά την γενετικά μεταλλαγμένη σόγια δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αφού στην Ευρώπη σύμφωνα με την Greenpeace πραγματοποιούνται οι απαιτούμενοι έλεγχοι.

Το γάλα αμυγδάλου περιέχει λιγότερες θερμίδες σε σχέση με τα περισσότερα φυτικά γάλατα. Αποτελεί καλή πηγή αντιοξειδωτικών συστατικών, μεταξύ των οποίων οι βιταμίνες Α και Ε. Τα λιπαρά που περιέχει είναι κυρίως μονοακόρεστα και πολυακόρεστα, με αποτέλεσμα την ευεργετική επίδραση στη διαχείριση του καρδιαγγειακού κινδύνου. Ωστόσο η παραγωγή  αμυγδάλων και κατ’ επέκταση ροφήματος από αυτά απαιτεί μεγάλες ποσότητες υδάτινων πόρων, αποτελώντας έτσι το λιγότερο φιλικό προς το περιβάλλον φυτικό γάλα.
Γάλα Ρυζιού
Μεγάλο μέρος του ροφήματος αυτού αποτελείται από υδατάνθρακες, εκ των οποίων πολλοί είναι σάκχαρα. Η υψηλή αυτή περιεκτικότητα σε σάκχαρα προσδίδει στο γάλα ρυζιού τη χαρακτηριστική γλυκιά γεύση χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τα χαμηλά ποσοστά λίπους και πρωτεΐνης το καθιστά επιλογή η οποία θα πρέπει να καταναλώνεται με προσοχή από άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη. Επίσης εξαιτίας των υψηλών επιπέδων αρσενικού η Ευρωπαϊκή Εταιρία Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας, Ηπατολογίας και Διατροφής συστήνει την αποφυγή του από βρέφη και μικρά παιδιά.
Γάλα Καρύδας
Το γάλα καρύδας έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ενώ δεν περιέχει καθόλου πρωτεΐνες. Τα λιπαρά οξέα που περιέχει είναι κορεσμένα και πιο συγκεκριμένα την πλειοψηφία τους αποτελεί το λαυρικό οξύ.  Αυτό δίνει στο γάλα καρύδας την ιδιότητα να αυξάνει την HDL («καλή») χοληστερόλη, ενώ παράλληλα όμως αυξάνει την LDL («κακή»). Για τον λόγο αυτό άτομα με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα συστήνεται να περιορίσουν την πρόσληψη του.  Προσοχή πρέπει να δοθεί στη διαφορετική σύσταση του γάλακτος καρύδας που βρίσκεται συνήθως στα ψυγεία με το γάλα που βρίσκεται σε κονσέρβα εκτός αυτών, καθώς το δεύτερο έχει σημαντικά αυξημένη περιεκτικότητα σε λιπαρά και θερμίδες σε σχέση με το πρώτο.
Γάλα Βρώμης
Το γάλα βρώμης αποτελείται σε μεγάλο ποσοστό από υδατάνθρακες. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του αποτελεί η υψηλή περιεκτικότητα σε β-γλυκάνες, φυτικές ίνες οι οποίες φαίνεται να βελτιώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα αλλά και να βοηθάνε στην καλύτερη ρύθμιση του Σακχαρώδη Διαβήτη. Επιπλέον αποτελεί καλή πηγή αντιοξειδωτικών και πολυφαινολών.
Πιο αναλυτικά ένας μέσος όρος από τα θρεπτικά συστατικά των ροφημάτων που κυκλοφορούν στο εμπόριο φαίνονται στον παρακάτω πίνακα.
  
Θρεπτικά   συστατικά
(ποτήρι 250ml)
Σόγιας
Αμυγδάλου
Ρυζιού
Καρύδας
(ψυγείου)
Βρώμης
Ενέργεια (kcal)
103
85
142
89
115
Υδατάνθρακες (γρ)
4,35
6,25
29
8,25
19,84
Σάκχαρα (γρ)
3,8
12,9
11,5
4
12,72
Εδώδιμες ίνες (γρ)
1,15
1,58
0
0,42
2,76
Πρωτεΐνες (γρ)
7,9
1,78
0,25
0,4
2,4
Λιπαρά (γρ)
5,75
5,6
3
4,25
2,56
Κορεσμένα (γρ)
0,85
0,5
0,5
3,66
0,48
Ασβέστιο (mg)
300
300
300
300
288
Βιταμίνη B12 (μg)
0,95
0,88
0,95
0,85
0,91
Βιταμίνη D (μg)
2,8
2,6
1,87
2,08
3,6


Όποια και αν είναι η τελική σας επιλογή διαβάστε τη διατροφική ετικέτα του ροφήματος προτού το αγοράσετε, καθώς όπως προαναφέρθηκε τα ροφήματα αυτά μπορεί να διαφέρουν από μάρκα σε μάρκα. Τέλος αποφύγετε τα φυτικά γάλατα που περιέχουν προστιθέμενη ζάχαρη και σιγουρευτείτε πως είναι εμπλουτισμένα σε ασβέστιο, βιταμίνη B12 και D, καθώς τα συστατικά αυτά είτε βρίσκονται σε μικρή ποσότητα είτε καθόλου στα ροφήματα αυτά από τη φύση τους. Ετσι τα ροφήματα αυτά μπορούν να αποτελέσουν μια καλή πηγή αφομοιώσιμης βιταμίνης B12 και να φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα σε μια αυστηρά χορτοφαγική διατροφή.

ΠΗΓΗ vegitnow.com

0 comments :

Post a Comment

Powered by Blogger.
back to top