Η μουσική βελτιώνει τη μνήμη και την απόδοση του εγκεφάλου


Η μουσική επηρεάζει τον εγκέφαλο με διάφορους θετικούς τρόπους. Ανεβάζει τη διάθεση, ενισχύει την όρεξη και μας κάνει να νιώθουμε κινητοποιημένοι και έτοιμοι να δημιουργήσουμε. Αποτελεί ένα εργαλείο που διεγείρει όλες τις δομές του εγκεφάλου, αυξάνοντας τη λειτουργικότητά του. Συχνά έχουμε ζήσει στιγμές που ένα τραγούδι ή μια μελωδία μας ταξιδεύει πίσω στο χρόνο, σε δικές μας αναμνήσεις και η διάθεσή μας αλλάζει στο λεπτό. Αυτό και μόνο δείχνει την ισχυρή συσχέτιση ανάμεσα στη μουσική και τη μνήμη.
Αρκετές έρευνες έχουν αποδείξει την ικανότητα της μουσικής να βελτιώνει τη μνήμη μας. Και δικαίως μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για τη βελτίωση της ακαδημαϊκής επίδοσης και της εργασιακής απόδοσης.

Πώς η μουσική ενισχύει τη μνήμη σας

1. Βελτιώνει τη συγκέντρωση

Ο εγκέφαλός μας αποτελείται από νευρώνες, οι οποίοι συνδέονται στις συνάψεις τους. Κάθε πληροφορία που επεξεργάζεστε, μετατρέπεται σε ηλεκτρικές ώσεις που μεταφέρουν το μήνυμα στους νευρώνες μέσω των συνάψεων. Όσο περισσότερη προσοχή δίνετε στις πληροφορίες, τόσο ισχυρότερες είναι οι ώσεις και οι συνδέσεις ανάμεσα στους νευρώνες. Αυτή η διαδικασία προκαλεί τη διαμόρφωση της μνήμης και ρυθμίζεται από την παραγωγή κυμάτων άλφα στον εγκέφαλο.
Υπό την παρουσία μουσικής, η μνήμη φαίνεται να ενισχύεται· καθώς και τα κύματα άλφα όσο και τα θήτα παράγονται περισσότερο από τον εγκέφαλο. Τα κύματα θήτα δημιουργούν την αίσθηση ηρεμίας και ξεκούρασης. Και σε αυτή την κατάσταση, ο εγκέφαλός σας μπορεί να συγκεντρωθεί περισσότερο και να επεξεργαστεί, όπως και ν’ αποθηκεύσει πληροφορίες με τον καλύτερο τρόπο.

2. Ενισχύει τη μακρόχρονη μνήμη

Η μακρόχρονη μνήμη συνδέεται άμεσα με τις ήδη ισχυρά διαμορφωμένες συνάψεις. Συχνά, η μνήμη σας επηρεάζεται σημαντικά από το ποσοστό στρες που βιώνετε. Είτε αυτό είναι δουλειά, είτε σπουδές, το στρες τείνει να εκφυλίζει τις ήδη διαμορφωμένες συνάψεις, επηρεάζοντας τη μακρόχρονη μνήμη. Το στρες επίσης μειώνει τα επίπεδα της ντοπαμίνης και της σεροτονίνης στον οργανισμό σας, που αποτελούν τις ορμόνες της καλής διάθεσης και παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της μνήμης.
Όσο ακούμε μουσική, κάνουμε το σώμα μας να παράγει αυτές τις ορμόνες της καλής διάθεσης, βελτιώνοντας άμεσα και τη μνήμη μας. Ενδυναμώνουμε επίσης τις συνάψεις, διατηρώντας ακέραια και άθικτη τη μακρόχρονη μνήμη.

3. Διατηρεί χαμηλά τα επίπεδα της κορτιζόλης

Το στρες δεν επηρεάζει μόνο τη μακρόχρονη μνήμη, αλλά επίσης εμποδίζει τη δημιουργία νέων αναμνήσεων. Παρακωλύει την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου, παράγοντας κορτιζόλη, η οποία αποτελεί την κύρια στρεσογόνα ορμόνη. Η μουσική κρατά την κορτιζόλη σε χαμηλά επίπεδα, κάνοντάς μας να νιώθουμε χαλαροί. Αυτό ακριβώς είναι που διευκολύνει τη διαδικασία απορρόφησης και συγκράτησης των πληροφοριών.

4. Προάγει τη διαύγεια των σκέψεων

Όταν ακολουθείτε έναν μουσικό ρυθμό, μπορείτε να συγκεντρωθείτε καλύτερα και να οργανώσετε ευκολότερα τις σκέψεις σας. Οι έρευνες δείχνουν ότι ο εγκέφαλός μας λειτουργεί με ρυθμό. Ως εκ τούτου, όταν παρασυρόμαστε από τους ρυθμούς των τραγουδιών, ειδικά από εκείνα που ενισχύουν αποδεδειγμένα τη μνήμη μας, μπορούμε και να μελετήσουμε με έναν οργανωμένο και πιο μεθοδευμένο τρόπο. Η χρήση ενός μουσικού οργάνου έχει επίσης παρόμοια επίδραση στον εγκέφαλο. Η διαδικασία της μάθησης και εξάσκησης βελτιστοποιούν με συστηματικό τρόπο τις σκέψεις σας.

5. Βελτιώνει τις γνωστικές ικανότητες

Υπάρχουν πολυάριθμες μελέτες πάνω στο φαινόμενο του Mozart, όπου υποστηρίζεται ότι αν ακούσουμε τα κομμάτια του πριν την εκτέλεση μιας ορισμένης δραστηριότητας, η ικανότητα επίλυσης και διεκπεραίωσής της βελτιώνονται. Αυτό αποδίδεται στις ενισχυμένες γνωστικές ικανότητες που η μουσική προάγει.
Η κλασική μουσική συγκεκριμένα έχει περισσότερα θετικά αποτελέσματα σε σύγκριση με τα άλλα είδη. Η ποπ μουσική πάντως φαίνεται να έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των ορθογραφικών λαθών κατά 14%. Αλλά η μουσική χωρίς στίχους μας βοηθά να απομονώσουμε οποιοδήποτε περισπασμό και να εργαστούμε ευκολότερα. Ποιο είναι το είδος που εσείς προτιμάτε;

enallaktikidrasi.com

0 comments :

Post a Comment

Powered by Blogger.
back to top