Γιατί είναι απαραίτητο για τον οργανισμό το πρωινό


Η κατανάλωση πρωινού γεύματος θεωρείται εξαιρετικά σημαντική. Στην πραγματικότητα, θεωρείται από τους ειδικούς στον τομέα της υγείας το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας.

Το πρωινό θεωρείται πως είναι το γεύμα που «σπάει τη νηστεία» για το σώμα που παραμένει χωρίς φαγητό κατά τη διάρκεια του βραδινού ύπνου. Είναι το γεύμα που δίνει «καύσιμα» στον οργανισμό για τις καθημερινές του δραστηριότητες.
Σε μια υγιεινή διατροφή, το πρωινό πρέπει να περιέχει μια ποικιλία από θρεπτικά τρόφιμα. Οι υγιείς επιλογές υδατανθράκων για το πρωί περιλαμβάνουν φρούτα ή χυμούς φρούτων, καθώς και ένα άμυλο ολικής αλέσεως, όπως πλιγούρι βρώμης. Το τοστ με ψωμί ολικής αλέσεως είναι επίσης μια δημοφιλής όσο και υγιεινή πρωινή επιλογή. Τα δημητριακά, ειδικά αυτά που περιέχουν βρώμη, οι ξηροί καρποί και σπόροι ή τα αποξηραμένα φρούτα αποτελούν μια γρήγορη επιλογή πρωινού. Επίσης, ένα άπαχο γιαούρτι είναι ένας ακόμα υγιεινός αλλά και γρήγορος τρόπος να πάρετε ένα πρωινό γεύμα.
Πολλοί άνθρωποι προβάλλουν τη δικαιολογία πως δεν έχουν χρόνο για να φάνε πρωινό, αλλά ένα γιαούρτι μπορεί να αποτελέσει μια καλή και αποτελεσματική λύση γι’ αυτή την περίπτωση.
Ωστόσο, πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν πως η απόλαυση ενός μεγάλου πρωινού είναι πολύ καλύτερη από ένα πλούσιο βραδινό γεύμα, επομένως η προετοιμασία από πριν μιας ποικιλίας πρωινών γευμάτων μπορεί να αποτελεί μια πολύ καλή ιδέα.
Κάποιοι άνθρωποι που φεύγουν πολύ νωρίς το πρωί για τη δουλειά έχουν αναπτύξει τη συνήθεια να τρώνε μεν πρωινό αλλά «στα πεταχτά» και να απολαμβάνουν μεγαλύτερα πρωινά γεύματα στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Ακόμα κι αυτό είναι πολύ καλύτερο από το να μην τρώει κάποιος καθόλου πρωινό.
Eνα υγιεινό και παράλληλα θρεπτικό πρωινό πρέπει να περιλαμβάνει μια ποικιλία τροφών από όλες τις ομάδες τροφίμων. Για παράδειγμα χυμός πορτοκαλιού, ένα ποτήρι γάλα, τηγανίτες (pancakes) με βατόμουρο είναι ένα πρωινό που έχει πολλές βιταμίνες.
Εάν καταναλώνετε το πρωί βούτυρο, ζάχαρη ή μέλι, θα πρέπει να το κάνετε με προσοχή και να επιλέγετε υγιείς επιλογές λιπαρών και υδατανθράκων ή τουλάχιστον να τα συνυπολογίζετε στα λιπαρά και τους υδατάνθρακες που θα καταναλώσετε στην υπόλοιπη διάρκεια της ημέρας.
Ενα μπολ πλιγούρι βρώμης με γάλα και κανέλα είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και δεν περιέχει ζάχαρη, επομένως αποτελεί μια πολύ υγιεινή επιλογή.
Οι παραπάνω επιλογές σταθερές ή εναλλασσόμενες καθημερινά μπορούν να βοηθήσουν το άτομο να αισθάνεται χορτάτο και έτσι είναι λιγότερο πιθανό να πεινάσει αργότερα στη διάρκεια της ημέρας και να καταναλώσει κάποια τροφή που δεν είναι εξίσου υγιεινή.
Μελέτες έχουν δείξει πως οι άνθρωποι που παραλείπουν το πρωινό τους τείνουν να μπαίνουν στον πειρασμό να τρώνε φαγητά-«σκουπίδια» με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή λίπος κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Η παράκαμψη του πρωινού έχει επίσης συνδεθεί με κακή συγκέντρωση και χαμηλά επίπεδα ενέργειας.
Τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα  μπορούν γίνουν ασταθή όταν παραλείπεται το πρωινό γεύμα. Ιδιαίτερα οι διαβητικοί πρέπει οπωσδήποτε να τρώνε πρωινό γιατί σε διαφορετική περίπτωση το σάκχαρό τους μπορεί να φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα. Είτε είναι πολύ υψηλό, είτε είναι πολύ χαμηλό, θα μπορούσε να οδηγήσει σε κώμα ή ακόμα και σε θάνατο.

www.medinova.gr

0 comments :

Post a Comment

Powered by Blogger.
back to top