Τα κρυφά οφέλη του περπατήματος


Νέες τάσεις γυμναστικής και προπόνησης θα υπάρχουν πάντα αλλά το περπάτημα είναι πάντα επίκαιρο για την εξασφάλιση της δια βίου υγείας.
Μια πρόσφατη μελέτη από το Northwestern University ανέλυσε τις καθημερινές συνήθειες και την άσκηση περισσότερων από 1.500 ηλικιωμένων ενηλίκων, όλοι με συμπτώματα οστεοαρθρίτιδας, όπως δυσκαμψία και  πόνο αλλά όχι αναπηρία. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη που περπατούσαν βιαστικά για τουλάχιστον μία ώρα την εβδομάδα μείωσαν τον κίνδυνο καθημερινής ανικανότητας (όπως αν δεν ήταν σε θέση να ντυθούν) σχεδόν κατά 45% και του κινδύνου αναπηρίας κινητικότητας (όπως το πολύ αργό περπάτημα για ασφαλή διέλευση από το δρόμο) κατά 85%. Με περίπου πέντε εκατομμύρια καναδούς που πάσχουν σήμερα από οστεοαρθρίτιδα (που προβλέπεται ότι θα είναι ένας στους τέσσερις καναδούς μέχρι το 2035), αυτές οι μελέτες προσφέρουν μια καλή υπενθύμιση της σπουδαιότητας του περπατήματος για άσκηση, υγεία και κινητικότητα.
Γιατί λοιπόν  όλοι πρέπει να αρχίσουμε να περπατάμε περισσότερο και πώς να κερδίσουμε τα μεγαλύτερα οφέλη από το περπάτημα;
Είναι εύκολο να αποφύγετε το περπάτημα αλλά έτσι δεν κερδίζετε τίποτα, “Το περπάτημα είναι η πιο φυσική άσκηση που υπάρχει”, λέει ο Charlotte Montgomery, ένας προσωπικός προπονητής και ιδιοκτήτης του Speed ​​Walk Toronto. Επισημαίνει τη βελτίωση της καθημερινής ζωής, της στάσης, της ισορροπίας, της ευκαμψίας και της μυϊκής δύναμης ως μερικά από τα φυσικά οφέλη που προσφέρει το περπάτημα.
Το τακτικό περπάτημα έχει επίσης αποδειχθεί ότι καταπολεμά τη γενετική προδιάθεση και διευκολύνει τον πόνο στις αρθρώσεις. Μια μελέτη του 2015 διαπίστωσε ότι η μετάβαση από την καθιστική ζωή στα 10.000 βημάτα ημερησίως θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο θνησιμότητας κατά 46 τοις εκατό. Και η τακτική αερόβια άσκηση μπορεί να ηρεμήσει τον νου με τη μείωση των επιπέδων της ορμόνης του στρες.
Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι ότι το περπάτημα προσφέρει όλα αυτά τα οφέλη με ένα κλιμακωτό και χαμηλό τρόπο συντήρησης. Το περπάτημα είναι μια δραστηριότητα που μπορεί να κάνει ο καθένας, δεν απαιτεί ειδικό εξοπλισμό ή δεξιότητες και μπορεί να γίνει οπουδήποτε.
Λόγω της ευκολίας του και του συνεπούς ρυθμού οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας είναι πρωταρχικοί υποψήφιοι για το περπάτημα. Παρέχει μικρότερη επίδραση στις αρθρώσεις και δεν αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό όπως το τζόκινγκ και τα υπαίθρια αθλήματα όπως το τένις. Ο Montgomery πιστεύει ότι οι δύο πρωταρχικοί υποψήφιοι για το περπάτημα είναι: “Κάποιος που δεν έχει σωματική δραστηριότητα αλλά θέλει να ξεκινήσει να αθλείται ή κάποιος που μπορεί να ήταν δρομέας και δεν μπορεί πλέον να τρέξει λόγω τραυματισμού.



allabouthealth.gr

0 comments :

Post a Comment

Powered by Blogger.
back to top