Άτλας: Ο «πράσινος κομήτης» που θα πλησιάσει σύντομα τη Γη και θα είναι ορατός και από την Ελλάδα


Τον Δεκέμβριο του 1844, στο ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, ο καπετάνιος Wilmot παρατηρεί για πρώτη φορά έναν πολύ φωτεινό κομήτη, τον κομήτη C/1844 Y1 ή Great Comet 1844. Σήμερα πολλοί επαγγελματίες και ερασιτέχνες παρατηρούν μέσα από τα τηλεσκόπιά τους, τον Άτλαντα, έναν πρασινωπό πλανήτη, να πλησιάζει αρκετά τη γη. Ο κομήτης Άτλας παρουσιάζει ομοιότητες στην τροχιά του με τον Great Comet 184, γεγονός που κάνει αρκετούς επιστήμονες να συμπεράνουν πως και οι δυο συνιστούν μέρη του ίδιου κομήτη, ο οποίος γνώρισε τη διάσπαση πριν από περίπου 5.000 χρόνια.

Ο κομήτης Άτλας

Ο φωτεινός κομήτης Άτλας θα γίνει ορατός και από γυμνό μάτι, αφού στις 23 Μαϊού θα πλησιάσει στη μικρότερη δυνατή απόσταση τη Γη και στις 31 Μαΐου τον Ήλιο. Πρόκειται για έναν κομήτη με περίοδο περιφοράς γύρω από τον Ήλιο 4.500 χρόνια, όπως επιβεβαιώνει και η δημοσίευση της αστροφυσικού Φιόρης-Αναστασίας Μεταλληνού, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στο ηλεκτρονικό περιοδικό Κόsμος του ΕΑΑ.
Η ανακάλυψη του πλανήτη πραγματοποιήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου του 2019 από αστρονόμους, στον αστερισμό της Μεγάλης Άρκτου. Η ανακάλυψη συντελέστηκε με την υποστήριξη του τηλεσκοπίου Μάουνα Λόα της Χαβάη, που συνιστά και μέρος του συστήματος των δύο τηλεσκοπίων Atlas (Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System).

Τα χαρακτηριστικά του κομήτη Άτλαντα

Τους τελευταίους μήνες, ο πλανήτης γίνεται ολοένα και πιο εντυπωσιακός, λόγω της αυξανόμενης φωτεινότητας του και της αύξησης του μεγέθους της κόμης του. Επιπλέον, ενδιαφέρον στοιχείο αποτελεί ότι η κόμη του Άτλαντα αρχίζει σταδιακά να αποκτά και μια πιο πρασινωπή όψη. Αυτή τη στιγμή ο κομήτης εντοπίζεται στον αστερισμό της Καμηλοπάρδαλης και η θέασή του καθίσταται δυνατή μόνο με ισχυρά κιάλια ή τηλεσκόπια. Προς το τέλος του Απρίλη, ωστόσο, οι θαυμαστές των μυστηρίων του διαστήματος θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τον φωτεινό κομήτη με γυμνό μάτι.

Πότε θα γίνει ορατός στην Ελλάδα

Μάλιστα, και οι κάτοικοι της Ελλάδας θα μπορούν να δουν τον Άτλαντα για κάποιες εβδομάδες προτού φτάσει στο περήλιο, σύμφωνα με τη κ.Μεταλληνού. Λίγες ώρες μετά τη δύση του Ηλίου, θα είναι η ιδανική χρονική στιγμή της ημέρας για την παρατήρηση του κομήτη, καθώς τότε θα είναι πιο ευδιάκριτος σε εμάς.
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οι επιστήμονες, που παρατηρούν τον κομήτη, αναφέρουν την πιθανότητα να έχει διασπαστεί, αφού μεταξύ 2-Απριλίου υπήρξε μείωση της φωτεινότητάς του και της παραγωγής σκόνης από την ουρά του. Στις 29 Μαρτίου, ο αστροφωτογράφος Αντώνης Φαρμακόπουλος, από το παρατηρητήριό του στην Κερατέα Αττικής, εξασφάλισε μια από τις πρώτες φωτογραφίες του κομήτη στην Ελλάδα, μέσα από τον φακό του.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Eleni A.

0 comments :

Post a Comment

Powered by Blogger.
back to top