Η επικοινωνία γονιού και εφήβου – “Kρατήστε ισορροπίες”




 


Η εφηβεία είναι μια «πρόκληση» στη ζωή τόσο των παιδιών όσο και των γονιών, καθώς σηματοδοτεί τη μετάβαση και των δύο πλευρών σε μια ολωσδιόλου νέα πραγματικότητα και συ- νεπιφέρει αρκετές αλλαγές στη μεταξύ τους επικοινωνία. Τα παιδιά καλούνται να διαχειριστούν τις μεταβολές που συμβαί- νουν στο σώμα τους αλλά και την πρωτόγνωρη ελευθερία και τις υποχρεώσεις που τους επιφυλάσσει το πέρασμα στην ενή- λικη ζωή, η οποία είναι περισσότερο κοντά από ποτέ.

Οι γονείς πάλι βλέπουν τα παιδιά τους να μεγαλώνουν, να τους αμφι- σβητούν, να τους απομακρύνουν από τη ζωή τους, να τους φέρονται σαν να φταίνε για κάτι. Επίσης οι γονείς αρχίζουν να αμφιβάλλουν για το πόσο καλή δουλειά έχουν κάνει, ανησυχούν περισσότερο μήπως το παιδί τους μπλέξει, γιατί δεν μπο- ρούν πια να έχουν τον ίδιο έλεγχο στη ζωή του, και αγχώνονται καθώς πλησιάζει ο καιρός που το παιδί θα αφήσει το γονεϊκό σπίτι και οι ίδιοι θα πρέπει να διαχειριστούν αυτό το μεγάλο κενό.

Επιπλέον στην εφηβεία ενδέχεται να αποκαλυφθούν και να γιγαντωθούν τυχόν «αστοχίες» στην έως τώρα διαπαιδαγώγηση των παιδιών, π.χ. η αποτυχία στην επιβολή ορίων.
Όλα αυτά μπορεί να συνοδεύονται από εντάσεις και συ- γκρούσεις, με τις δύο πλευρές να διεκδικούν ανυποχώρητα το δίκαιό τους.
Η ισορροπία λοιπόν είναι πιο εύθραυστη από κάθε άλλη φορά. Είναι όμως και πιο απαραίτητο από κάθε άλλη φορά να βρεθεί και να διατηρηθεί αυτή η πολυπόθητη ισορρο- πία, για να μπορέσουμε να περάσουμε τη σχέση μας με το παιδί μας στην ενήλικη όχθη με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες.

Προσαρμοστείτε στα νέα δεδομένα

# Περιορίστε τις απαιτήσεις σας από το παιδί. Το γεγονός ότι κάνατε πολλές θυσίες γι’ αυτό δεν συνεπάγεται ότι ο έφηβός σας οφείλει να συμπεριφέρεται όπως εσείς επιθυμείτε.
# Μην αισθάνεστε ένοχοι. Πάψτε να αναρωτιέστε «σε τι φταίξατε» και αντιμετωπίζετε τώρα «τέτοιο αντάρτικο στην εφηβεία». Εντοπίστε τυχόν λάθη που έχουν γίνει, κι αυτό όχι με στόχο την αυτοκριτική, αλλά τις διορθωτικές κινήσεις που καλό είναι να κάνετε από τώρα και στο εξής.
# Aν έχετε ακλόνητη βεβαιότητα ότι διαπαιδαγωγήσατε σωστά το παιδί σας μέχρι στιγμής, δηλαδή στην πρώτη δεκαετία της ανατροφής του, ενδέχεται να απαντήσετε με λανθασμένο τρόπο στις προκλήσεις της δεύτερης δεκαετίας. Τότε οι αντιθέσεις μπορεί να πάρουν οξύτατη μορφή και η σχέση με το παιδί να γίνει δύσκολη.
# Οι «καλοί» γονείς βρίσκονται πλέον έξω από τα νερά τους και τα χάνουν. «Tι άλλο να κάνουμε πια; Tου προσφέραμε τα πάντα!» λένε με απόγνωση.

# Εκείνο που χρειάζεται είναι να καταλάβετε ότι η εφηβεία μπορεί να δοκιμάσει ακόμα και τους πιο «σωστούς» οικογενειάρχες.
# Aνασυνταχθείτε με βάση τα νέα δεδομένα. Αν συνειδητοποιήσετε αυτή την πραγματικότητα χωρίς να χάσετε χρόνο ή την ψυχραιμία σας, σίγουρα θα είστε σε θέση να αντιμετωπίσετε όλα τα προβλήματα πολύ πιο αποδοτικά.

Απόσπασμα από το βιβλίο μου – Εμπιστευτείτε τους Εφήβους, Εμπιστευτείτε τη Ζωή!

akappatou.gr/


0 comments :

Post a Comment

Powered by Blogger.
back to top