Μπορεί η ζέστη για εσάς να είναι συνώνυμη της θάλασσας και της ξεγνοιασιάς, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με το ζώο σας. Αν μάλιστα δεν πάρετε τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης, ο καύσωνας μπορεί να στοιχίσει ακόμα και τη ζωή του.
Σκύλοι και γάτες υποφέρουν περισσότερο από εμάς εξαιτίας της ζέστης, καθότι δεν έχουν ιδρωτοποιούς αδένες στο σώμα τους παρά λίγους στην πατούσα τους. Ενώ λοιπόν οι άνθρωποι μέσω του ιδρώτα μπορούμε να ρυθμίσουμε τη θερμοκρασία του σώματός μας, τα ζωάκια μας δεν μπορούν. Το να τα κουρέψουμε δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα, καθώς η γούνα τους τους προσφέρει προστασία από τον ήλιο. Όσο και να μας φαίνεται αγγαρεία, το σωστό είναι να επιμείνουμε στο τακτικό, καθημερινό χτένισμα, το οποίο απομακρύνει τις νεκρές τρίχες και αραιώνει το τρίχωμα. Το μόνο που μπορεί να κάνει ένας σκύλος – και πιο σπάνια μια γάτα – για να ανακουφιστεί από την ζέστη είναι να λαχανιάσει. Με το γρήγορο αυτό τρόπο αναπνοής ενισχύεται η εξάτμιση του νερού από τη γλώσσα και το στόμα και δροσίζεται.
Τι να προσέξετε:
⇒ Φροντίστε την ενυδάτωσή του
Πάντα ο τετράποδος ή φτερωτός μας φίλος θα πρέπει να έχει στη διάθεσή του άφθονο, φρέσκο και καθαρό νερό. Τις ημέρες του καύσωνα ίσως θα πρέπει να ενισχύουμε το νερό του σκύλο μας με ηλεκτρολύτες, παρόμοιους με αυτούς που πίνουν οι αθλητές, φυσικά χωρίς ζάχαρη.
Αν φαίνεται να υποφέρουν πολύ, τα βρέχουμε με δροσερό νερό, ιδίως στις πατούσες, στη μουσούδα και στο κεφάλι του. Ακόμα και οι γάτες ανακουφίζονται αν τους βρέξουμε το κεφάλι.
Αποφεύγουμε όμως να βρέξουμε τα πουλιά, είναι προτιμότερο να βάλουμε στο κλουβί τους μια μπανιέρα με νερό, ώστε να βρέχονται αν και όποτε το θελήσουν. Το ίδιο κάνουμε και με τα κουνέλια, τα χάμστερ ή άλλα ζώα που μένουν σε κλουβί. Και φυσικά αφήνουμε έξω από την πόρτα του σπιτιού μας ένα μπολάκι με καθαρό νερό για τα αδέσποτα!
⇒Μην αφήνετε το κατοικίδιο σας στο αυτοκίνητο
Ακόμη και με τα παράθυρα ανοιχτά, ούτε καν και για δύο λεπτά. Η θερμοκρασία μέσα στο αυτοκίνητο αυξάνεται γρήγορα. Μια μελέτη του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Stanford έδειξε ότι η θερμοκρασία στο εσωτερικό του αυτοκινήτου αυξάνεται κατά 4,5 ºC μέσα σε μία ώρα, ανεξάρτητα από την εξωτερική θερμοκρασία. Πράγμα που σημαίνει ότι ένας σκύλος μπορεί να πάθε θερμοπληξία και να πεθάνει σε πολύ σύντομο διάστημα. Είναι καλύτερα να τον αφήσουμε σπίτι αν δεν μπορεί να μας συνοδέψει.
⇒Αποφύγετε τις πολλές βόλτες μαζί τους!
Οι ώρες της έντονης ηλιοφάνειας είναι απαγορευτικές να βγάλουμε βόλτα τον σκύλο μας. Καλύτερα να προτιμάμε νωρίς το πρωί και αργά το απόγευμα μετά τη δύση. Καλό είναι, ειδικά αν είναι μεγάλος σε ηλικία, να ελέγξουμε την κατάσταση της υγείας του στον κτηνίατρο, γιατί η ζέστη επιβραδύνει ιδιαίτερα την καρδιακή λειτουργία αλλά και ολόκληρο τον οργανισμό.
Επιπλέον τις θερμές ώρες της ημέρας η άσφαλτος, τα πεζοδρόμια αλλά και η άμμος καίνε και μπορεί να τραυματίσουν τα πέλματα του ζώου. Εάν μετά τη βόλτα ο σκύλος μας κουτσαίνει ή γλείφει τα πέλματά του, καλό είναι να τα ελέγξουμε μήπως έχουν καεί, οπότε και απλώνουμε μια ειδική καταπραϋντική αλοιφή.
⇒Να βρίσκονται πάντα σε σκιά
Τόσο ο σκύλος όσο και η γάτα μας θα πρέπει να βρίσκονται μέσα στο σπίτι, ιδιαίτερα όταν έχει καύσωνα. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, θα πρέπει να έχουμε προνοήσει να έχουν σπιτάκι με θερμομόνωση, που θα το έχουμε τοποθετήσει κάτω από βαριά σκιά και να τους παρέχουμε άφθονο νερό. Τα κατοικίδια που ζουν σε κλουβί θα πρέπει να βρίσκονται σε σκιά σε μέρος καλά αεριζόμενο.
⇒Και τα ζώα χρειάζονται αντηλιακό!
Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, αλλά το αντηλιακό σε κάποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητο. Τα μαύρα σκυλιά, καθώς και αυτά που έχουν μαύρη μύτη, δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο πρόβλημα. Αλλά στα λευκά και σε αυτά με ροζ μύτη θα πρέπει να τους απλώνουμε αντηλιακό και στη μύτη. Επίσης θα πρέπει να βάζουμε αντηλιακό στο σκύλο μας εάν τον έχουμε κουρέψει και φαίνεται το δέρμα στη ράχη του. Ο κτηνίατρός μας μπορεί να μας κατευθύνει καλύτερα.
Διαβάστε επίσης, αγαπάμε τα ζώα, σεβόμαστε όμως τις ανάγκες τους;
Τα ζώα δεν είναι για γιορτές και πανηγύρια
Αν κάνουμε διακοπές μαζί με το ζώο μας, αποφεύγουμε να το πάρουμε μαζί μας όταν πηγαίνουμε σε κάποια γιορτή ή πανηγύρι. Οι δυνατοί θόρυβοι, η μουσική, ο κόσμος, τα πυροτεχνήματα φοβίζουν και αγχώνουν το ζώο, το οποίο μπορεί να είναι ήδη στρεσαρισμένο λόγω της αλλαγής περιβάλλοντος. Καλύτερα να το αφήσουμε στο δωμάτιο που μένουμε με κλειστά τα παντζούρια, ώστε να μην το σκάσει.
Προσοχή στα φίδια
Το καλοκαίρι είναι η αγαπημένη εποχή των ερπετών. Στις εξορμήσεις λοιπόν με το σκύλο μας σε μέρη που πιθανώς έχει φίδια, καλό είναι να τον έχουμε περιορισμένο, καθότι η έμφυτη περιέργειά του μπορεί να μας βάλει σε απρόβλεπτες περιπέτειες. Η οχιά είναι αργό φίδι και αν νιώσει ότι απειλείται, μένει ακίνητη. Αν την πλησιάσει ο σκύλος, αρχικά θα βγάλει ένα σύριγμα και αν αυτός δεν απομακρυνθεί παρά την ειδοποίηση, τότε μπορεί να του επιτεθεί και να τον τσιμπήσει.
Τι κάνουμε αν το ζώο πάθει θερμοπληξία;
♠ Το μεταφέρουμε το συντομότερο δυνατό σε δροσερή, σκιερή περιοχή.
♠ Του δίνουμε άφθονο δροσερό νερό να πιει και το καταβρέχουμε, ιδίως στο κεφάλι.
♠ Βάζουμε κομπρέσες με βρεγμένες πετσέτες στην κοιλιά, στα γεννητικά όργανα και στο εσωτερικό των ποδιών του, τις οποίες τις αλλάζουμε όταν ζεσταθούν.
♠ Επικοινωνούμε με τον κτηνίατρό μας το συντομότερο δυνατό.
0 comments :
Post a Comment