Η Μεγάλη Βρετανία δεν θα επιδιώξει να παραμείνει μέλος της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς μετά την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ξεκαθάρισε η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι, στο πλαίσιο ομιλίας της στην οποία εκθέτει τη στρατηγική της χώρας της ενόψει των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες για το Brexit.
Το Ηνωμένο Βασίλειο θα επιδιώξει συμφωνία όσο το δυνατόν πιο ελεύθερου εμπορίου με την Ε.Ε. των 27 και όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή στα οφέλη της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς, χωρίς όμως να αποτελεί μέρος της.
Η κ. Μέι ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι του Η.Β. έχουν ξεκαθαρίσει στο Λονδίνο ότι παραμονή στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά σημαίνει αποδοχή των τεσσάρων ελευθεριών κίνησης (προσώπων, αγαθών, υπηρεσιών, κεφαλαίων), πράγμα που ουσιαστικά θα θέτει τη βρετανική πολιτική υπό την αίρεση των ευρωπαϊκών δικαστηρίων και των μηχανισμών της Ε.Ε.
Η Βρετανή πρωθυπουργός έκανε επίσης ξεκάθαρο ότι μια αποχώρηση του Η.Β. χωρίς να έχει υπάρξει συμφωνία με την Ε.Ε. είναι καλύτερη από μία κακή συμφωνία αποχώρησης .
Η ψήφος μας για αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ήταν απόρριψη των ευρωπαϊκών αξιών, ούτε προσπάθεια να κάνουμε κακό στη συνεργασία των υπόλοιπων 27 κρατών - μελών, ανέφερε ακόμη η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου.
«Όχι σε τιμωρητική προσέγγιση»
Εγκαταλείπουμε την Ε.Ε., αλλά δεν εγκαταλείπουμε την Ευρώπη, ξεκαθάρισε η Βρετανή συντηρητική πολιτικός, συμπληρώνοντας ότι μελλοντικές επιτυχίες της Ε.Ε. θα είναι προς όφελος και της Μεγάλης Βρετανίας.
Οι πολίτες των χωρών - μελών της Ε.Ε. θα είναι ευπρόσδεκτοι στη Μεγάλη Βρετανία, όπως ελπίζουμε ότι θα είναι οι Βρετανοί στις υπόλοιπες χώρες, είπε ακόμη η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης.
«Στο κοινοβούλιο η τελική συμφωνία για το Brexit»
Η ηγέτιδα του Συντηρητικού Κόμματος τόνισε επίσης ότι η τελική συμφωνία μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών που θα περιγράφει τη διαδικασία εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε. θα πρέπει να λάβει την έγκριση του βρετανικού κοινοβουλίου.
«Οι νόμοι μας θα διαμορφώνονται πλέον στο Λονδίνο, το Εδιμβούργο, το Κάρντιφ και το Μπέλφαστ και θα κρίνονται από Βρετανούς δικαστές και όχι από το δικαστήριο του Λουξεμβούργου», υπογράμμισε.
«Έχουμε ήδη λάβει τις προτάσεις της Σκωτίας, της Ουαλίας και αναμένουμε ανάλογο έγγραφο και από την Βόρεια Ιρλανδία, ώστε η διαδικασία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. να αποβεί προς όφελος ολόκληρης της χώρας», πρόσθεσε.
Η Τερέζα Μέι ξεκαθάρισε ακόμη ότι στόχος του Ηνωμένου Βασιλείου είναι η διατήρηση της ελεύθερης κίνησης προσώπων χωρίς την ανάγκη χρήσης ταξιδιωτικών εγγράφων μεταξύ του ίδιου και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική για το ζήτημα της Βόρειας Ιρλανδίας.
naftemporiki.gr
0 comments :
Post a Comment