Η γρίπη είναι μια οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από διάφορους ιούς οι οποίοι μπαίνουν στον οργανισμό μας με την εισπνοή σταγονιδίων που εκπέμπονται με την ομλία, τον βήχα ή το φτέρνισμα των νοσούντων.
Τα κύρια συμπτώματα της γρίπης είναι:



  • πονοκέφαλος

  • πόνοι στις αρθρώσεις και στην πλάτη

  • ζάλη και ίλιγγος

  • αδυναμία και κομάρες

  • πυρετός υψηλός που έρχεται συνήθως απότομα και συνοδεύεται από ρίγη και διαρκεί 3-4 ημέρες

  • έντονοι ιδρώτες

Στη γρίπη σπάνια έχουμε τρέξιμο ή μπούκωμα της μύτης, ενώ μπορεί να υπάρχουν βήχας, φτερνίσματα, ανορεξία, ναυτία και έμετος.

Τα έντονα συμπτώματα της γρίπης διαρκούν 4-6 ημέρες, ενώ πλήρης αποκατάσταση της υγείας έχουμε 7-10 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Μερικές βαριές περιπτώσεις μπορεί να κρατήσουν και μερικές εβδομάδες, ενώ σε αρκετά άτομα η γρίπη αφήνει ένα βήχα και ένα αίσθημα αδυναμίας που κρατά μερικές εβδομάδες.

Η σημασία της γρίπης σαν νόσου οφείλεται κυρίως στην ταχύτητα εξάπλωσής της και στη βαρύτητα των επιπλοκών που, ευτυχώς, σπάνια εμφανίζονται. Οι επιπλοκές που είναι τα κύρια αίτια θνησιμότητας από γρίπη αφορούν κυρίως το αναπνευστικό σύστημα και εκδηλώνονται με πνευμονία ή βρογχίτιδα.

Πως μπορούμε λοιπόν να προστατευτούμε;

Κάνε το εμβόλιο: το κοινό κρυολόγημα μπορεί να προκληθεί από περίπου 200 ιούς που μολύνουν το αναπνευστικό. Αν έχεις παιδιά ή ηλικιωμένα άτομα μέσα στο σπίτι, επιβάλλεται να κάνεις από νωρίς το εμβόλιο κατά της γρίπης.

Πέραν του εμβολίου που έτσι κι αλλιώς δεν είναι 100% αποτελεσματικό, μπορείς να προφυλαχτείς από τους διάφορους ιούς του κρυολογήματος με τα εξής:
Πλύνε τα χέρια σου: θυμήσου πως ο πιο δημοφιλής τρόπος για να κολλήσεις ένα κρύωμα είναι το τρύψημο της μύτης ή των ματιών με τα μολυσμένα από κάποιο ιό χέρια, πλύνε τα χέρια σου μπρίν, μετά και κατά τη διάρκεια παρασκευής φαγητού, πρίν και μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα, μετά την επαφή με ζώα και τα περιττώματα τους και φυσικά μετά την επαφή με κάποιο συναχωμένο άτομο.

Σαπούνισε επιφάνειες, παιχνίδια και αντικείμενα που τα παιδιά βάζουν στο στόμα τους
Έχε πάντα διαθέσιμα μερικά υγρά αντιβακτηριδιακά μαντηλάκια

Αν αισθανθείς την ανάγκη να φτερνιστείς ή να φυσίξεις τη μύτη σου, κάλυψε το πρόσωπο σου με ένα χαρτομάντηλο για να αποφύγεις τη διασκόρπιση των σταγονιδίων στο χώρο και να προστατεύσεις τους άλλους

Αν αισθανθείς αδυναμία, πάρε κάποια βιταμίνη ή κάποιο συμπλήρωμα διατροφής για να ενισχύσεις ταο ανοσοποιητικό σου

Κατανάλωσε τροφές και ροφήματα πλούσια σε βιταμίνη C: βρίσκεται άφθονη στα εσπεριδοειδή (πορτοκάλι, λεμόνι, γρέιπφρούτ) αλλά και στις πιπεριές ή στις ντομάτες. Η βιταμίνη C προσφέρει τεράστια βοήθεια στο ανοσοποιητικό σύστημα

Αναπλήρωσε τα υγρά του οργανισμού. Τα υγρά απομακρίνουν τις επιβλαβείς ουσίες και τις τοξίνες από τον οργανισμό μας και βοηθούν στην παραγωγή της βλέννας. Σε μία προσπάθεια να αποφύγει το κρυολόγημα, το σώμα χρησιμοποιεί περισσότερα υγρά, αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο της αφυδάτωσης. Γι’αυτό η κατανάλωση επιπλέον νερού σε αυτές τις περιπτώσεις είναι αναγκαία. Άλλωστε η έλλειψη υγρών μπορεί να επιδεινώσει τον βήχα και τα άλλα συμπτώματα του κρυολογήματος.

Δοκίμασε την εχινάκια (λέγεται εχινάτσια). Πρόκειται για ένα βότανο που μπορείς να βρέις σε σταγόνες, χάπια, κάψουλες και που όπως φαίνεται από διάφορες έρευνες που έγιναν, λειτουργεί προληπτικά εναντίον των κοινών ιών του κρυολογήματος.

Απόφυγε τους χώρους με πολύ καπνό και σκόνη και μείωσε το κάπνισμα για λίγες ημέρες.
 Ακόμη καλύτερα αν το κόψεις τελείως.
 Ευκαιρία είναι!

MarketNews