Μπορεί να ξαφνιαστείτε όταν το 6χρονο παιδί σας σας εξομολογηθεί πως έχει «κορίτσι» ή «αγόρι» στο σχολείο και ότι σχεδιάζει να δώσει το πρώτο του φιλί, αλλά τα πρώτα σκιρτήματα έρχονται πάντοτε νωρίς.
Στην ηλικία των 6-8 ετών, τα παιδιά αρχίζουν να βλέπουν διαφορετικά τους συμμαθητές τους, νιώθοντας ότι κάποιο αγοράκι ή κάποιο κοριτσάκι τους φαίνεται πιο γλυκό ή πιο ωραίο.
Πρόκειται για ένα φυσιολογικό στάδιο ανάπτυξης.
Την ίδια περίοδο αρχίζουν να έχουν επίγνωση του σώματός τους και να κατανοούν κάποια πράγματα σχετικά με το γυμνό σώμα και τη σεξουαλικότητα. Τα πρώτα σκιρτήματα και ο τρόπος που τα αντιμετωπίζει ένα παιδί είναι αποτέλεσμα των ερεθισμάτων που δέχεται μέσα από τα παραμύθια και τις ταινίες, ειδικά όταν οι ήρωες είναι πρίγκιπες και πριγκίπισσες και ζουν ένα τρυφερό ειδύλλιο. Παράλληλα ένα παιδί μιμείται τους μεγάλους και σε αυτόν τον τομέα κι οι γονείς του αποτελούν το πρώτο ζωντανό παράδειγμα.
Πώς θα αντιδράσετε στις πρώτες εξομολογήσεις;
Καθώς βλέπετε το μικρό σας σαν να είναι μωρό και πιθανόν οι συζητήσεις αυτές να σας κάνουν να νιώθετε άβολα ή να σας ξαφνιάζουν είναι σημαντικό να έχετε από πριν ένα πλάνο.
- Καταρχάς πρέπει να παραμείνετε ήρεμοι για να μην το αποθαρρύνετε να σας μιλάει για το συγκεκριμένο θέμα. Αν ειρωνευτείτε το μικρό σας ή επισημάνετε ότι είναι πολύ μικρό για να ασχολείται με τέτοια θέματα, μπορεί να το κάνετε να ντραπεί και να μην είναι ειλικρινές μαζί σας στο μέλλον.
- Αντιθέτως, δείξτε ενδιαφέρον και κάντε ερωτήσεις. Ρωτήστε, για παράδειγμα,γιατί του αρέσει αυτό το αγόρι ή το κορίτσι, τι το ενδιαφέρει περισσότερο και τιχαρακτηριστικά έχει. Εστιάστε σε αυτό που έχει σημασία για εκείνο καθώς αυτό θα το βοηθήσει να κατανοήσει τη σπουδαιότητα των προσωπικών του αξιών.
- Δώστε τη σημασία που πρέπει στα συναισθήματα του παιδιού σας χωρίς να εστιάζετε υπερβολικά στην ιδιόμορφη «σχέση» που μπορεί να έχει αναπτύξει. Τα συναισθήματα άλλωστε είναι πραγματικά, παρόλο που η σχέση είναι τελείως διαφορετική από αυτή των ενηλίκων.
Με την συνεργασία της συμβούλου ψυχικής υγείας- ψυχοθεραπεύτριας, Μίνας Κάνταρου.
0 comments :
Post a Comment