Πέντε μυστικά για ανθισμένο γιασεμί


Το γιασεμί είναι το δημοφιλέστερο αναρριχώμενο φυτό της άνοιξης που μας χαρίζει απλόχερα το γλυκό άρωμα των λουλουδιών του.

 Η ανθοφορία του ξεκινά μόλις ζεστάνει ο καιρός την άνοιξη και διατηρείται μέχρι τα πρώτα κρύα του χειμώνα. Παρακάτω, σας παραθέτουμε τις σημαντικότερες συμβουλές για να εξασφαλίσετε πλούσια ανθοφορία στο γιασεμί σας. 


 • Επιλέξτε κατάλληλο σημείο φύτευσης   Εξασφαλίστε μια ηλιοφανή ή ημισκιερή θέση για το γιασεμί σας, καθώς χρειάζεται άπλετο ηλιακό φως για να ανθοφορήσει. 

Επιλέξτε νότιο προσανατολισμό και το γιασεμί θα σας ανταμείψει με ακόμα πλουσιότερη ανθοφορία. 
Το γιασεμί είναι ανθεκτικό στη ζέστη και στην ξηρασία. 
Σε κάθε περίπτωση, προφυλάξτε το γιασεμί από βοριάδες, καθώς είναι ευαίσθητο στην παγωνιά, ειδικά το γιασεμί το χιώτικο. 

  • Επιλέξτε υπόστρωμα με καλή αποστράγγιση   Το γιασεμί ευδοκιμεί σε όλους τους τύπους εδαφών, ακόμη και σε ξηρά φτωχά εδάφη, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
 Αν το φυτέψετε σε γλάστρα, προσθέσετε στρώμα χαλικιών στη βάση της γλάστρας για καλύτερη στράγγιση και αδειάζετε το νερό που μένει στο πιατάκι της γλάστρας μετά το πότισμα. Μεταφυτέψτε το γιασεμί σε μεγαλύτερη γλάστρα, μόλις παρατηρήσετε ότι οι ρίζες του φυτού συμπιέζονται και είναι πολύ πυκνές.  
 • Εφαρμόζετε τακτικό πότισμα και λίπανση   Το γιασεμί αν και αντέχει στην ξηρασία, θα χρειαστεί τακτικό πότισμα τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες. Ειδικότερα, αν το έχουμε φυτεύσει σε γλάστρα, θα χρειαστεί τακτικό πότισμα από την άνοιξη ως το φθινόπωρο, 1-2 φορές τη βδομάδα και αραιότερα το χειμώνα. 
Σχετικά με τη λίπανση, την περίοδο της ανθοφορίας, είναι απαραίτητη η εφαρμογή με ένα υγρό λίπασμα για ανθοφόρα φυτά κάθε δυο βδομάδες. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, λιπαίνουμε με ένα πλήρες λίπασμα σε κοκκώδη μορφή μια φορά το μήνα.   
• Πραγματοποιείτε κλάδεμα σε δύο φάσεις   Κλαδεύουμε αρχικά το γιασεμί στα τέλη του φθινοπώρου, μετά το τέλος της ανθοφορίας, αφαιρώντας τα ξερά λουλούδια και μικρούς ξεραμένους βλαστούς.
 Στις αρχές της άνοιξης, μόλις ζεστάνει ο καιρός, πραγματοποιούμε σχετικά αυστηρό κλάδεμα για να ελέγξουμε το μέγεθος και τη διαμόρφωση του γιασεμιού αφαιρώντας εσωτερικούς και αδύναμους βλαστούς και συντέμνοντας τους δυνατότερους.
   • Κάντε τακτικό ψέκασμα για τετράνυχο και έντομα   Ψεκάζουμε προληπτικά, μόλις αρχίσει να ζεσταίνει ο καιρός, με οικολογικό σκεύασμα θερινού πολτού για την προληπτική αντιμετώπιση του τετράνυχου και άλλων εντόμων που προσβάλλουν κάθε χρόνο το φύλλωμα και τα άνθη του γιασεμιού. 


Εφαρμόζουμε ανά είκοσι μέρες τον ψεκασμό για την περίοδο από αρχές άνοιξης μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου. 

 Κώστας Λιονουδάκης Γεωπόνος Γ.Π.Α.www.mistikakipou.gr

0 comments :

Post a Comment

Powered by Blogger.
back to top