Το Rolling Stone, πραγματοποίησε μια δημοσκόπηση όπου αρκετές χιλιάδες άνθρωποι ψήφισαν και ιδού τα 10 καλύτερα εξώφυλλα όλων των εποχών και οι ιστορίες τους.
Ζούμε στην εποχή του MP3, όπου η τέχνη του εξωφύλλου ενός δίσκου θεωρείται πλέον μια «χαμένη» τέχνη. Παρόλα αυτά το διασημότερο μουσικό περιοδικό του πλανήτη, το Rolling Stone, πραγματοποίησε μια δημοσκόπηση όπου αρκετές χιλιάδες άνθρωποι ψήφισαν τα 10 καλύτερα εξώφυλλα όλων των εποχών. Φυσιολογικά, τα περισσότερα προέρχονται από την εποχή του βινυλίου, όταν τα εξώφυλλά ήταν πραγματική τέχνη.
10. The Velvet Underground - The Velvet Underground & Nico
Ο δίσκος κυκλοφόρησε το 1967, ήταν το ντεμπούτο των Velvet Underground και στα credits αναφέρεται ως παραγωγός ο Andy Warhol, αν και ο ρόλος του ήταν λίγο…ασαφής. Αυτό όμως που είναι ξεκάθαρα δημιούργημα του ήταν το εξώφυλλο του δίσκου. Οι πρώτες εκδόσεις του δίσκου είχαν ένα αυτοκόλλητο που σε προκαλούσε να το «ξεφλουδίσεις» για να «δεις», μια ροζ μπανάνα που αποκαλύπτονταν από μέσα. Με τραγούδια ωδές στα ναρκωτικά, όπως τα «Heroin» και «I`m Waiting For The Man», πολλοί συνέδεσαν την μπανάνα με μαύρο χιούμορ, αφού κάποιοι κάπνιζαν φλούδες μπανάνας για να την «ακούσουν». Ποτέ δεν μάθαμε ποιες ήταν οι προθέσεις του Warhol, αλλά αυτό είναι ένα από τα πιο διάσημα έργα του.
9. Pink Floyd - Wish You Were Here
Οι στάντμαν Ronnie Rondell και Danny Rogers έχουν δουλέψει σε πάνω από 200 ταινίες, μεταξύ των οποίων και τα Speed, Titanic, Beverly Hills Cop, Bad Boys και Waterworld. Μέχρι σήμερα όμως παραμένουν διάσημοι για μια φωτογραφία που τους τράβηξαν το 1975 για λογαριασμό της Warner Bros. Στην περιβόητη φωτογραφία ο Ronnie Rondell φοράει ένα πυρίμαχο κουστούμι και την ώρα που του βάζουν φωτιά, σφίγγει το χέρι του Danny Rogers. Στο κεφάλι του φορούσε περούκα αλλά παρά τα πολλαπλά μέτρα ασφάλειας κάποια στιγμή φύσηξε ο αέρας «ανάποδα» και η φωτιά του έκαψε το μουστάκι. Ο δε χώρος της Warner Bros στον οποίο τραβήχτηκε η φωτογραφία παραμένει μέχρι σήμερα σχεδόν ίδιος.
8. Bruce Springsteen - Born To Run
To εξώφυλλο του Born To Run είναι «έργο» του Eric Meola, ο οποίος μέσα σε δύο ώρες, τον Ιούνιο του 1975, φωτογράφισε τον Bruce Springsteen να ακουμπάει πάνω στον Clarence Clemons. Ο Meola είχε πει κάποτε «το ραντεβού μας ήταν για τις 10 το πρωί. Θυμάμαι ότι όταν έφτασαν έμοιαζαν σαν να έχουν έρθει κατευθείαν από ξενύχτι. Ήθελα να δώσω την φωτογραφία ζωντάνια, όπως όταν τους έβλεπες να παίζουν live». Κατά την διάρκεια της αποχαιρετιστήριας συναυλίας της E Street Band, το 2009, Bruce Springsteen και Clarence Clemons αναπαράστησαν την κλασσική πλέον πόζα του εξωφύλλου κατά την διάρκεια του τραγουδιού «Growin` Up». Μάλιστα, με τον Clemons να έχει πεθάνει μόλις πριν λίγες μέρες, το εξώφυλλο βρίσκεται ξανά στην επικαιρότητα.
7. The Beatles – Revolver
Ο Γερμανός καλλιτέχνης και μουσικός Klaus Voorman ήταν ένας από τους πιο στενούς φίλους των Beatles. Ποίος καλύτερος να σχεδιάσει το εξώφυλλο του Revolver λοιπόν; Τα σκαθάρια του έβαλαν να ακούσει το «Tomorrow Never Knows» πριν αρχίσει να σκιτσάρει κι εκείνος σκέφτηκε, κατά τα λεγόμενα του, «πόσο Avant-garde; Πόσο μακριά μπορώ να φτάσω; Πόσο σουρεαλιστικό μπορεί να γίνει το εξώφυλλο;». Ζήτησε από το συγκρότημα να του δώσει φωτογραφίες τους, τις οποίες προσάρμοσε σε ζωγραφιές του. Είχε πρόβλημα με τις φωτογραφίες του George Harrison κι έτσι χρησιμοποίησε αποκόμματα από εφημερίδες για τα μάτια και τα χείλια του. Ο Voorman για πολλά χρόνια πίστευε ότι το αυθεντικό «έργο» είχε χαθεί αλλά πρόσφατα δήλωσε ότι το βρήκε.
6. The Rolling Stones - Sticky Fingers
Είναι το δεύτερο εξώφυλλο της δεκάδας που έχει σχεδιαστεί από τον Andy Warhol, και είναι ο πρώτος δίσκος των Rolling Stone για την δισκογραφική Atlantic. H συγκεκριμένη δισκογραφική, έχοντας μεγάλες οικονομικές δυνατότητες, κυκλοφόρησε τον δίσκο μαζικά, με ένα πραγματικό φερμουάρ στο παντελόνι της φωτογραφίας. Όταν το ξεκούμπωνες, εμφανίζονταν η διάσημη γλώσσα των Stones πάνω σε ένα λευκό εσώρουχο. Παρά τα όσα λένε οι φήμες, ο άνδρας με το εσώρουχο δεν είναι ο Mick Jagger, αλλά ένας συνεργάτης του Warhol.
5. The Clash - London Calling
H Pennie Smith τραβούσε φωτογραφίες κατά την διάρκεια της συναυλίας των Clash στο Palladium της Νέας Υόρκης, τον Σεπτέμβριο του 1979, όταν απαθανάτισε μια από τις πιο εικονικές στιγμές της ροκ ιστορίας. Ο Paul Simonon εκνευρισμένος από το σχετικά ήσυχο κοινό τα πήρε στο κρανίο και άρχισε να χτυπάει το μπάσο του στο πάτωμα. «Το Palladium είχε θέσεις κι έτσι ο κόσμος δεν είχε την δυνατότητα να κινηθεί ιδιαίτερα» θυμάται ο Simonon. «Γενικά είμαι ήρεμος άνθρωπος, αλλά το συγκεκριμένο κοινό με είχε εξοργίσει, αφού ότι κι αν κάναμε δεν βλέπαμε καμία αντίδρασή. Έτσι ξεκίνησα να σπάω το μπάσο μου και μετά προχώρησα στο να καταστρέψω τη σκηνή, με οποιοδήποτε τρόπο». Ο Joe Strummer λάτρεψε τη φωτό αλλά η φωτογράφος προσπάθησε να τον αποτρέψει ως προς τη χρήση της στο εξώφυλλο του London Calling, επειδή πίστευε ότι είναι θολή. Ευτυχώς η γνώμη της δεν «πέρασε». Το δε σπασμένο μπάσο βρίσκεται στο μουσείο του Rock ‘n’ Roll Hall of Fame, ενώ πρέπει να εξομολογηθώ ότι προσωπικά η ψήφος μου ήταν δαγκωτή στο εξώφυλλο αυτό!
4. The Beatles - Abbey Road
Κάποιοι φαν των Beatles, που ήταν για «δέσιμο» αφού πίστευαν ότι ο Paul McCartney πέθανε το 1967, έκαναν «πάρτι» με το εξώφυλλο αυτό. Αρχικά ισχυρίστηκαν ότι την θέση του McCartney για τις ανάγκες της φωτογράφησης πήρε ένας σωσίας του. Μετά ανάλυσαν τη φωτογραφία ως νεκρώσιμη ακολουθία. Ο John, με τα λευκά, είναι ο παπάς, ο Ringo με τα μαύρα, αυτός που θρηνεί, ο George, με τα τζιν, ο νεκροθάφτης και ο Paul, επειδή είναι ξυπόλυτος, το πτώμα. Μια πινακίδα στο βάθος γράφει 28 1f και ο Paul ήταν 27 χρονών όταν κυκλοφόρησε ο δίσκος, έτσι πίστεψαν ότι σημειολογικά αυτό σήμαινε ότι θα ήταν 28 αν δεν είχε πεθάνει. Όλα αυτά βέβαια είναι τυχαία γεγονότα. Η φωτογραφία τραβήχτηκε στις 8 Αυγούστου 1969 έξω από τα Abbey Road studios και έγινε ένα από τα πιο διάσημα τουριστικά σημεία της Αγγλίας.
3. Nirvana – Nevermind
Ο Spencer Elden, το μωρό στο εξώφυλλο του Nevermind σήμερα χρησιμοποίει ανελλιπώς την ατάκα «θες να δεις το πουλί μου» όταν την πέφτει στις γκόμενες. Το 2007 σε μια συνέντευξη που έδωσε στο MTV παραδέχτηκε ότι νιώθει «περίεργα» για τον ρόλο που έχει παίξει στην ροκ ιστορία. «Μου προξενεί αμηχανία το ότι όλοι με έχουν δει γυμνό και νιώθω σαν διάσημος προσνοστάρ» δήλωσε. Οι γονείς του εισέπραξαν μόλις 200 δολάρια για την φωτογράφηση αλλά ο ίδιος εισπράττει πολύ περισσότερα όταν αναπαριστά στην εικόνα, παρά το ότι φοράει μαγιό για το κάνει.
2. Pink Floyd - Dark Side Of The Moon
Μέχρι το Dark Side Of The Moon οι Pink Floyd δεν είχαν κυκλοφορήσει κάποιο εξώφυλλο που να είχε εντυπωσιάσει. Η Αγγλική ομάδα σχεδιαστών Hipgnosis δεν είχε παρουσιάσει κάτι αξιομνημόνευτό στα τελευταία δύο άλμπουμ των Pink Floyd, Obscured By Clouds και Meddle, αλλά οι καλές δουλειές που έκαναν για άλλους οδήγησε το συγκρότημα στο να τους επαναπροσλάβει το 1973 για το Dark Side Of The Moon. Ο σχεδιαστής Storm Thorgerson θυμάται ότι ο Rick Wright τους ζήτησε να σχεδιάσουν κάτι «καθαρό και γραφικό, αλλά όχι φωτογραφικό». Η έμπνευση ήρθε από ένα πρίσμα πάνω σε μια σελίδα μουσικής, και έτσι ένα από τα διασημότερα εξώφυλλα όλων των εποχών γεννήθηκε.
1.The Beatles - Sgt. Pepper`s Lonely Hearts Club Band
Στην κορυφή της λίστας ένα από τα πιο ιστορικά εξώφυλλα της ιστορίας. Αρχικά η ιδέα ήταν να φωτογραφηθούν οι Beatles, με τις στολές του Sgt. Pepper, σ’ ένα πάρκο. Η ιδέα αυτή εξελίχτηκε σιγά σιγά και κατέληξε στο να φωτογραφηθούν περιτριγυρισμένοι από ομοιώματα διαφόρων ιστορικών φυσιογνωμιών. Αρχικά έλεγαν να «βάλουν» στη φωτογραφία τους Leo Gorcey, Gandhi, Hitler και το Χριστό. Ο Hitler «πετάχτηκε» για προφανείς λόγους, ο Gandhi επειδή το συγκρότημα φοβήθηκε ότι οι Ινδοί δεν θα τύπωναν το δίσκο και ο Χριστός «έφυγε» επειδή δεν ήθελαν να προκαλέσουν περαιτέρω, μετά τη δήλωση του Lennon «είμαστε πιο διάσημοι κι απ’ τον Ιησού Χριστό». Ο ηθοποιός Leo Gorcey ζήτησε 400 δολάρια και μάλλον αναθεμάτιζε την βλακεία που έκανε μέχρι τη μέρα που πέθανε. Επίσης, η May West είχε πει αρχικά όχι, αλλά άλλαξε γνώμη όταν της έστειλαν οι Beatles μια επιστολή όπου της εξηγούσαν το κόνσεπτ. Σήμερα, οι μοναδικοί από το εξώφυλλο που παραμένουν εν ζωή είναι οι Paul McCartney, Ringo Starr, Dion DiMucci, Shirley Temple και ο Bob Dylan.
www.klik.gr
0 comments :
Post a Comment