ΣΕΛΦΙΤΙΔΑ, ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΨΥΧΙΚΗ ΝΟΣΟΣ ;



 Αν είσαστε από τα άτομα που λατρεύουν τις σέλφις και τραβούν συνέχεια φωτογραφίες τον εαυτό τους, τότε θα πρέπει να διαβάστε αυτό το άρθρο διότι φαίνεται πως αυτή η συνήθεια δεν είναι τόσο αθώα όσο πιστεύετε.
Ο όρος selfitis, η εμμονή με τις selfies, πρωτοεμφανίστηκε το 2014 από την Αμερικανική Ένωση ψυχιάτρων και σημειώθηκε ότι θα έπρεπε να θεωρηθεί ψυχική διαταραχή.
Νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα έδωσε  και επίσημα επιστημονικό τόνο σε αυτή την τάση. Η έρευνα έλαβε μέρος στην Ινδία καθώς είναι η χώρα με τους περισσότερους χρήστες  facebook, instagram, twitter κ.α. Συμμετείχαν 400 άτομα και δημιουργήθηκε η κλίμακα  συμπεριφορά σελφίτιδας, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καθορίσει πόσο σοβαρή είναι αυτή η διαταραχή σε κάποιο ασθενή. Η κλίμακα που χρησιμοποιείτε έχει διαβαθμίσεις από το 1( διαφωνώ απόλυτα) έως το 5 ( συμφωνώ απόλυτα ) και με κλειστές ερωτήσεις τύπου ( νιώθω δυσφορία αν δεν βγάλω μια σέλφι για δυο μέρες, Νιώθω πιο δημοφιλής όταν ανεβάζω τις selfies μου στα κοινωνικά δίκτυα κ.α. )
Φυσικά έγινε και διαφοροδιάγνωση από άλλες συναφείς ψυχικές διαταραχές που έχουν να κάνουν κυρίως με την τεχνολογία όπως  η φοβία κάποιου να μην έχει το κινητό μαζί του, η λανθάνουσα αίσθηση ότι δονείτε, η εξάρτηση από τα Μ.Μ.Ε κ.α.
Η σελφίτιδα φαίνεται πως πλέον αποτελεί ψυχική διαταραχή και μπορεί να διαγνωσθεί από οξεία έως βαριάς μορφής. Η θεραπεία της φαίνεται πως είναι η συμβουλευτική σε ήπιας μορφής σελφίτιδα, ακόμη και η ψυχοθεραπεία σε πιο βαριάς μορφής.
Όσοι έχουν αυτή τη πάθηση, φαίνεται πως πάσχουν από χαμηλή αυτοεκτίμηση, από έλλειψη αυτοπεποίθησης και προσπαθούν να ενσωματωθούν στο κοινωνικό περίγυρο μέσω των σέλφις. Τώρα που ορίστηκε αυτή η συμπεριφορά ως ψυχική διαταραχή θα γίνουν ακόμη περισσότερες μελέτες και έρευνες για το τι την προκαλεί ώστε να υπάρχει και η κατάλληλη θεραπεία.

Γράφτηκε απο Χρυσάνθη Κυριακοπούλου Κοινωνικός Λειτουργός
www.diatrofi.gr

0 comments :

Post a Comment

Powered by Blogger.
back to top