«Το διάβασμα κάνει καλό», μια φράση που με ακολουθεί από τότε που ήμουν μικρή, ίσως να το επαναλάμβανα κι εγώ τώρα που μεγάλωσα, χωρίς ποτέ να αναρωτηθώ τον αληθινό λόγο. Ο καθένας μπορεί να το αντιλαμβάνεται ως μια αδιαμφισβήτητη αλήθεια, όπως πράγματι είναι σύμφωνα με έρευνες. Όχι μόνο προσφέρει ευεξία, αλλά πρόκειται για ένα ελιξίριο μακροζωίας.
Ίσως θεωρούσα πως οι γονείς μου προσπαθούσαν να μου επιβάλλουν τη μελέτη για το σχολείο, τις ξένες γλώσσες ή ό,τι άλλο, ίσως ασυνείδητα το είχα συνδεδεμένο πάντοτε με αυστηρές φιγούρες των παιδικών μου αναμνήσεων που μου έλεγαν «Να διαβάζεις», χωρίς να μου εξηγούν ποτέ γιατί. Μόλις απέκτησα το συνήθειο να κλείνομαι στο δωμάτιο μου, ξεφυλλίζοντας σελίδες με τις ώρες, βέβαιη πια πως το διάβασμα έγινε κομμάτι αυτού που είμαι, το διάβασμα σίγουρα αποτέλεσε το δικό μου κόσμο αναψυχής. Συγχρόνως, διεξήχθησαν έρευνες που να αποδεικνύουν πως το διάβασμα δεν είναι απλώς ψυχαγωγία, αλλά πραγματική ευεργεσία για το σώμα και την ψυχολογία του αναγνώστη.
Οι άνθρωποι που διαβάζουν ένα βιβλίο έστω και για μισή ώρα κάθε μέρα (συνολικά 3,5 ώρες την εβδομάδα), μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά περίπου 20%, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια επιδημιολογίας Μπέκα Λέβι της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Γιέηλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κοινωνικής ιατρικής Social Scienceand Medicine, ανέλυσαν στοιχεία για 3.635 ανθρώπους, συσχετίζοντας τις αναγνωστικές συνήθειες καθενός, με τη γενικότερη κατάσταση της υγείας του σε βάθος 12 ετών.
Διαπιστώθηκε ότι όσοι διάβαζαν περίπου 3,5 ώρες την εβδομάδα, ήταν κατά μέσο όρο 17% λιγότερο πιθανό να πεθάνουν πρόωρα από οποιαδήποτε αιτία, ενώ για όσους διάβαζαν πάνω από 3,5 ώρες εβδομαδιαίως η πιθανότητα ήταν 23% μικρότερη.
Η νέα μελέτη, σύμφωνα με τη Λέβι, δείχνει ότι η ανάγνωση βιβλίων ακόμη και για μισή ώρα καθημερινά προσφέρει σημαντικό πλεονέκτημα επιβίωσης, σε σχέση με όσους δεν διαβάζουν καθόλου. Και αυτό το πλεονέκτημα για τους αναγνώστες των βιβλίων ισχύει άσχετα με το εισόδημά τους, την μόρφωσή τους, την εξυπνάδα τους, το φύλο τους, την ηλικία τους, την οικογενειακή κατάστασή τους ή άλλες παραμέτρους.
Τα αποτελέσματα της έρευνας από την ανάγνωση εφημερίδων και περιοδικών είναι πολύ μικρότερο, όπως και με την ηλεκτρονική μορφή των βιβλίων ή την αναζήτηση ειδήσεων στο διαδίκτυο δεν ήταν τόσο ευνοϊκά. Η επικεφαλής της έρευνας Anne Mangen του Πανεπιστημίου Stavanger της Νορβηγίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι συναισθηματικές αντιδράσεις όσων διάβαζαν το βιβλίο σε ηλεκτρονική μορφή ήταν επίσης ηπιότερες και με λιγότερη ενσυναίσθηση απέναντι στους χαρακτήρες. Η έρευνα καταλήγει στο ότι οι αναγνώστες που διάβασαν μια ιστορία μυστηρίου μέσω ενός e-reader θυμούνταν λιγότερα γεγονότα της ιστορίας, από αυτούς που διάβασαν την ίδια ιστορία σε βιβλίο με χάρτινες σελίδες.
Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι αυτό οφείλεται στη μειωμένη διαδραστικότητα με το e-reader. Διότι όταν διαβάζουμε σε χαρτί συνδράμει και η αίσθηση της αφής. Το βιβλίο ξεδιπλώνεται, η ιστορία προχωράει, οι σελίδες μειώνονται καθώς η περιπέτεια φτάνει στο τέλος της και η αγωνία γιγαντώνεται. Όλο αυτό αυξάνει και τη μακροπρόθεσμη μνήμη του αναγνώστη.
/www.maxmag.gr
0 comments :
Post a Comment