Τα 6 Αρνητικά Του Κινητού Σου -Μάθε να χρησιμοποιείς το κινητό σου σωστά και να το αντιμετωπίζεις σαν ένα εργαλείο επικοινωνίας και ενημέρωσης.


Σίγουρα σου έχει συμβεί να περπατάς ενώ παράλληλα μιλάς στο κινητό και να είσαι τόσο απορροφημένος που να διασχίζεις το δρόμο χωρίς να βλέπεις αν έρχονται αυτοκίνητα. Ή να γράφεις ένα μήνυμα, να βλέπεις μία ανάρτηση ή να διαβάζεις μία είδηση και να μην κοιτάζεις μπροστά σου ή να μην καταλαβαίνεις ότι κάποιος σου απευθύνει τον λόγο.
Έχεις σκεφτεί ποτέ πόσο πολύ σε απομονώνει το κινητό σου από το εξωτερικό σου περιβάλλον που δεν καταλαβαίνεις τι συμβαίνει γύρω σου, με αποτέλεσμα κάποιες φορές να θέτεις σε κίνδυνο την ασφάλειά σου ή να γίνεσαι αγενής και αντικοινωνικός;
Αναμφισβήτητα το κινητό, όπως και η τεχνολογία, έχουν κάνει την ζωή σου πολύ πιο εύκολη καθώς σου δίνουν την δυνατότητα να επικοινωνείς με κάθε σημείο του κόσμου οποιαδήποτε στιγμή. Ωστόσο μας έχουν κάνει και να εξαρτόμαστε από αυτή και να χρησιμοποιούμε λιγότερο το μυαλό μας. Γι΄αυτό θα πρέπει να βρεις μία ισορροπία μεταξύ καλής χρήσης του κινητού και της εξάρτησής σου από αυτό.
Ξεκίνα αναγνωρίζοντας τα 6 αρνητικά του:
1.Σε απομονώνει κοινωνικά
Πόσο συχνά συμβαίνει να είσαι έξω και να βλέπεις άτομα γύρω σου να ασχολούνται με τα κινητά τους και να μην δίνουν σημασία στους γύρω τους; Γιατί όμως γίνεται αυτό; Έχουν ξεχάσει να μιλάνε; Μήπως ασχολούνται με το κινητό τους από νευρικότητα ή άγχος; Το κινητό σού δίνει ένα είδος ασφάλειας. Ασχολείσαι με αυτό και αποφεύγεις ένα άτομο ή μία κατάσταση που σου προκαλεί άγχος. Όμως δοκίμασε το εξής: όταν είσαι σε μία επαγγελματική ή κοινωνική εκδήλωση, άσ' το στην άκρη και μίλα με τους γύρω σου. Γνώρισε κόσμο και κοινωνικοποιήσου.
2. Καθορίζει τη διάθεσή σου
Για πολλούς το κινητό αποτελεί προέκταση του χεριού τους, με αποτέλεσμα να αισθάνονται έντονο άγχος όταν δεν το έχουν μαζί τους. Να θυμάσαι ότι το κινητό είναι ένα εργαλείο που σου δίνει τη δυνατότητα να ενημερώνεσαι, να πληροφορείσαι και να επικοινωνείς με τον κόσμο γύρω σου. Μην το αφήνεις να σε χρησιμοποιεί και να καθορίζει την διάθεσή σου.
Μάθε να χρησιμοποιείς το κινητό σου με έξυπνο τρόπο και αντιμετώπισέ το σαν αυτό που είναι: ένα εργαλείο που σε βοηθάει να επικοινωνείς και να ενημερώνεσαι.
3. Επηρεάζει τον ύπνο σου
Είσαι κι εσύ από αυτούς που κοιμούνται μαζί με το κινητό τους; Γιατί όμως; Επειδή περιμένεις ένα email ή ένα μήνυμα ή μήπως φοβάσαι ότι θα χάσεις μία ανάρτηση; Πηγαίνοντας για ύπνο υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορείς να χαλαρώσεις και να ξεκουραστείς και κατ΄επέκταση μειώνεται και η αποδοτικότητά σου την επόμενη ημέρα. Λίγο πριν κοιμηθείς λοιπόν απενεργοποίησε το κινητό σου, χαλάρωσε και ασχολήσου το επόμενο πρωί με τα μηνύματα και τα emails σου.
4. Μειώνει την συγκέντρωσή σου
Εφαρμογές, μηνύματα, emails, ειδοποιήσεις. Με όλα αυτά να εμφανίζονται στην οθόνη του κινητού σου, πώς περιμένεις να συγκεντρωθείς; Καταλήγεις να ασχολείσαι με το κινητό σου και όχι με όλα όσα πρέπει να κάνεις. Συνεπώς είσαι λιγότερο παραγωγικός. Για να μην αποσπάται η προσοχή σου, απομάκρυνέ το από το οπτικό σου πεδίο και ασχολήσου με τη δουλειά σου. Όταν τελειώσεις θα είναι εκεί και θα σε περιμένει.  
5. Σε αποπροσανατολίζει
Θέλεις να πας κάπου, δεν ξέρεις πώς και χρησιμοποιείς μία από τις εφαρμογές του κινητού σου. Μάλιστα είσαι τόσο εξαρτημένος από αυτήν που οδηγείς μηχανικά χωρίς να καταλαβαίνεις πού βρίσκεσαι. Αυτό συμβαίνει γιατί βασίζεσαι στις οδηγίες του κινητού σου και δεν χρησιμοποιείς το μυαλό σου, με αποτέλεσμα να χάνεις την αίσθηση του χώρου και να αποπροσανατολίζεσαι. Έχεις σκεφτεί τι θα συμβεί αν κλείσει ξαφνικά το κινητό σου; Το πιθανότερο είναι ότι θα χαθείς. Γι΄αυτό πριν ξεκινήσεις για οπουδήποτε, δες έναν χάρτη για να ξέρεις πού πηγαίνεις. Ακόμα και αν το κινητό σου κλείσει, εσύ θα ξέρεις πού βρίσκεσαι.
6. Περιορίζει τις γνώσεις και ικανότητές σου
Η αυτόματη διόρθωση όταν γράφεις κάτι αλλά και το κομπιουτεράκι όταν θέλεις να κάνεις μία πράξη, περιορίζουν τις βασικές σου γνώσεις ορθογραφίας και μαθηματικών. Δοκίμασε να απενεργοποιήσεις την αυτόματη διόρθωση και κάνε τις πράξεις με το χέρι σου όπου χρειάζεται, για να μπορέσεις να διατηρήσεις τις βασικές σου γνώσεις.
Μάθε να χρησιμοποιείς το κινητό σου με έξυπνο τρόπο και αντιμετώπισέ το σαν αυτό που είναι: ένα εργαλείο που σε βοηθάει να επικοινωνείς και να ενημερώνεσαι. Ένα εργαλείο που χρησιμοποιείς εσύ και δεν του επιτρέπεις να σε χρησιμοποιεί ή να εμποδίζει την αλληλεπίδρασή σου με τους άλλους. 




Ο Jonathan Alpert είναι ψυχοθεραπευτής, συγγραφέας

www.thriveglobal.gr

0 comments :

Post a Comment

Powered by Blogger.
back to top