Τα οφέλη της φάβας στην διατροφή μας



Η φάβα είναι ένα τρόφιμο που το συναντάμε από την αρχαία εποχή στην Ελλάδα. Συναντούμε τη φάβα σε τραγωδίες του Αισχύλου, αλλά και σε αρκετές κωμωδίες του Αριστοφάνη. Την εποχή εκείνη η φάβα παρασκευαζόταν από διάφορα όσπρια και κυρίως από τον αρακά.
Χρήσιμες πληροφορίες
  • Η περίοδος κατά την οποία μπορεί να παρασκευαστεί η φάβα είναι η περίοδος που επικρατούν νότιοι άνεμοι.
  • Η πιο γνωστή φάβα στην Ελλάδα είναι αύτη της Σαντορίνης.
  • Είναι ένα τρόφιμο που μπορεί να συντηρηθεί για πάρα πολύ  καιρό κι επίσης είναι πολύ εύκολο στον μαγείρεμα.
Τα οφέλη της φάβας
  • Το τρόφιμο αυτό είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες χωρίς να περιέχει συγχρόνως κορεσμένα και trans λιπαρά.
  • Επίσης περιέχει διαλυτές φυτικές ίνες ιδανικές για την διατήρηση του επιπέδου του σακχάρου και της χοληστερίνης του αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα.
  • Η φάβα έχει αποδειχθεί ότι επιδρά στην ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.
  • Η φάβα περιέχει σίδηρο και συμβάλει στη μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς, ώστε να έχουμε σωστή εγκεφαλική λειτουργία και ισχυρό ανοσοποιητικό
  • Κάνει επίσης καλό στο νευρικό μας σύστημα και συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας των οστών, καθώς και στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
Λόγω του γεγονότος ότι αποδίδει μικρή ποσότητα θερμίδων, η φάβα αποτελεί ένα φαγητό που το προτιμούν οι χορτοφάγοι, αλλά και όσοι ακολουθούν κάποια ειδική διατροφή ή νηστεία. Για την πληρότητα σε θρεπτικά συστατικά από την κατανάλωση φάβας, καλό θα είναι να συνοδεύεται από δημητριακά όπως το ρύζι, αλλά και ξηρούς καρπούς, όπως τα αμύγδαλα ή τα φιστίκια.
Πώς μπορεί να καταναλωθεί
Στην ελληνική κουζίνα την συναντούμε μαγειρεμένη σαν πουρέ ή σαν σούπα, να συνοδεύσει σαλάτες με λαχανικά αλλά και ψαρικά όπως το χταπόδι και η σαρδέλα και να μαγειρευτεί επίσης σε ριζότο.
Το κρεμμύδι είναι η πιο ιδανική συντροφιά της, κάνοντας το ίδιο και η κάπαρη,  η ντομάτα  και οι ελιές.
Παγκόσμια αναγνώριση της αξίας της
Το συγκεκριμένο όσπριο  έχαιρε μεγάλης εκτίμησης στη Ρώμη και απόδειξη αυτού είναι το γεγονός ότι μία από τις πλέον γνωστές ρωμαϊκές οικογένειες πήρε το όνομά της από την φάβα – Οι  Φάβιοι.
Τη βρίσκουμε επίσης στη μεσαιωνική Ευρώπη, καθώς από την πράσινη και κίτρινη φάβα παρασκεύαζαν ένα είδος πουτίγκας.
Στην κινέζικη κουζίνα η κίτρινη φάβα  χρησιμοποιείται  για την παρασκευή ενός γλυκού σνακ.
Η αλήθεια είναι ότι η φάβα είναι ένα τρόφιμο το οποίο πραγματικά μπορεί να προσφέρει ιδιαίτερες γεύσεις και να συνδυαστεί με πάρα πολλούς τρόπους και πολλά υλικά για ένα ιδανικό γευστικά αποτέλεσμα.
Τι συναντάμε σε όλα τα νησιά του Αιγαίου και τη συνοδεύουμε με κρασιά λευκά και ροζέ ντόπια, αλλά και κρασιά προερχόμενα από την Σαντορίνη, όπου η φάβα πραγματικά έχει την τιμητική της.


πηγή  www.flowmagazine.gr

0 comments :

Post a Comment

Powered by Blogger.
back to top