Σε αντίθεση με το πλούσιο καλοκαίρι το οποίο και διαδέχεται, το φθινόπωρο είναι σχετικά φτωχό σε φρούτα και λαχανικά, αλλά παρέχει κάποια που έχουν υψηλή θρεπτική αξία και ελκυστική γεύση, ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πολλούς τρόπους στις συνταγές μας.
Ρόδι
Θα ήταν αδικία αν χαρακτηρίζαμε το ρόδι απλά ένα φρούτο. Το ρόδι είναι μια ‘υπερτροφή’. Ένα μεσαίου μεγέθους ρόδι μας δίνει περίπου ¾ του φλιτζανιού σπόρους και μας παρέχει γύρω στις 100 θερμίδες. Οι σπόροι του είναι πλούσιοι βιταμίνη Κ, σε φυλλικό οξύ και σε κάλιο. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι αυτός ο σφαιρικός καρπός, καθώς και ο χυμός του, είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικές ουσίες όπως οι τανίνες, οι πολυφαινόλες και ανθοκυανίνες, οι οποίες παρουσιάζουν ευεργετικά αποτελέσματα σε κάποια χρόνια νοσήματα. Πρόσφατες έρευνες υποστηρίζουν ότι ο χυμός του ροδιού μπορεί να επιβραδύνει την πρόοδο του καρκίνου του προστάτη.
Ο χυμός του ροδιού φαίνεται να έχει καρδιοπροστατευτική δράση, καθώς μελέτες δείχνουν ότι βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος σε ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα, κατεβάζει την αρτηριακή πίεση (συγκεκριμένα τη συστολική) και εμποδίζει την οξείδωση της κακής χοληστερόλης (LDL). Το καθάρισμα του ροδιού μπορεί να χρειάζεται λίγη υπομονή αλλά η γευστική του και διατροφική του αξία θα μας αποζημιώσει. Μπορούμε να προσθέσουμε τους σπόρους του ροδιού στο γιαούρτι, στις σαλάτες, στο ρύζι, στο κουσκούς ή να κάνουμε ωραίες σάλτσες για τα ψητά κρεατικά.
Κολοκύθα
Η σάρκα της κολοκύθας είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, καροτενοειδή και φυτικές ίνες. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την κολοκύθα για να φτιάξουμε αλμυρές ή γλυκιές πίτες, να την προσθέσουμε ψητή στην σαλάτα μας ή να φτιάξουμε νόστιμα ριζότο. Θρεπτική αξία δεν έχει μόνο η σάρκα αλλά και οι σπόροι της. Οι κολοκυθόσποροι μπορούν να αποτελέσουν ένα γευστικό και θρεπτικό σνακ καθώς είναι πλούσιοι σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Επίσης, οι σπόροι περιέχουν ένα αμινοξύ που βάση μελετών φαίνεται να βοηθά στην ενίσχυση της μνήμης.
Μήλο
Τα μήλα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως είναι οι φυτικές ίνες, σε βιταμίνη C, βιταμίνη Α, φυλλικό οξύ και βιοτίνη, σε μέταλλα (φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο) και φυτοχημικές ουσίες. Τα μήλα βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου λόγω των διαλυτών και αδιάλυτων φυτικών ινών που περιέχονται σε αυτό. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση μήλων κάνει καλό στην καρδιά κυρίως μειώνοντας την κακή χοληστερόλη, αλλά και στο μυαλό, αφού φαίνεται ότι προστατεύει από τη νόσο του Alzheimer. Επιπρόσθετα, λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού του δείκτη, το μήλο βοηθάει στη διατήρηση των επιπέδων της γλυκόζης σε σταθερά επίπεδα γεγονός που το κάνει καλή επιλογή για σνακ από άτομα με διαβήτη ή άτομα που βρίσκονται σε προσπάθεια απώλειας βάρους.
πηγή www.itrofi.gr
0 comments :
Post a Comment